Algakivonat a fűápolásban

Még egy anyag amit használni kell, hogy szép legyen a fű?   nem egyáltalán nem kötelező viszont, ha a fű egészséges akkor jobban feltudja venni az egyéb tápanyagokat, nem viseli meg az időjárás szélsőségei és szinte egész szezonban a csúcsformáját tudja mutatni.

Tudjunk meg egy picit többet erről az anyagról és azt hogy hogy is tudja segíteni a fűápolást.

Mit kell tudni a növénykondicionáló alga készítményekről?

Világszerte számos kísérlet és felhasználóktól kért vélemény támasztja alá az algakészítmények hatékonyságát. Algakészítmények kínálatából akad bőven, de hogyan igazodjunk el köztük gyakorlati tapasztalat nélkül?

Szinte minden készítmény tartalmaz hozzáadott mikro-, makro- és mezoelemeket illetve értelemszerűen algát. Viszont nem mindegy, hogy milyen fajta algából készül a választott termék. Tengeri algákat életkörülményeik szerint 5 fő csoportba soroljuk: hullámtérben, árapály zóna felett, árapály zónában, árapály zóna alatt illetve mélytengeri vizekben élő algák.

  Ez (is) egy szignifikáns különbözőség felhasználásukat illetően. Az algákat széles körben alkalmazzák, mint táplálék kiegészítőket vagy kozmetikumok alapanyagait stb., sorolhatnánk tovább a széles palettáját különféle ipari felhasználásának. A mezőgazdasági illetve fűápolási felhasználásra legmegfelelőbb tulajdonsággal rendelkezők az árapály zónában élő barna algák. Miért? Mivel a barna alga napjában kétszer korrigálja az árapály okozta szélsőséges viszonyokat, így sokkal ellenállóbb és erősebb faj. Igen, erre a szuper képességre lenne növényi kultúránknak is szüksége. Bretagne partjainál aratják az egyik ilyen fajta barna algát: a laminaria digitatát, amely egy speciális ellenanyagot termel az árapály jelenség leküzdésére. Ma már léteznek olyan készítmények, amelyekben a gyártási folyamat során megőrzik az ellenanyagot és a növényi kultúra számára felvehető formában állítanak elő.

  Tehát érdemes olyan terméket választani, ami ellenőrzött helyről barna algából készült. A magyar piacon elérhető a francia Agrocean 6.5.5 alga készítmény, ami a piacon az elsők között szerepel algataralmát tekintve, ami nem kevesebb, mint 25%!

   Gazdag mikor- mezo- és makroelem forrás: N 16%, P2O5 5%, K2O 5%, Mg 0,04%, B 0,04%, Cu 0,0,1%, Fe 0,04%, Mn 0,0,4%, Zn 0,01%

   

  Hogyan állítják elő, hogy az alga megtartsa speciális képességeit?

   A begyűjtött alga teljes mennyiségét szárítják, majd egy részét őrlik, másik részét re-hidratálják, extrahálják és koncentrálják. Legvégül az őrlemény és a koncentrátum összedolgozása adja a magas beltartalmi értékeket őrző algakészítményt.

  A gyártás folyamán 40 mikronnál kisebb méretekre őrlik az algát, mely így a vizes oldatban por alakú szuszpenziót képez, a koncentrált tápanyagokat ezáltal a növény még könnyebben fel tudja venni. Egyedülálló a fitohormon, laminaria és vitamintartalma, kiegészítve a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Algin és jódtartalma miatt igen gazdag oligoszaharidokban, melynek a stresszrezisztenciában van kiemelkedő jelentősége, valamint erős nedvesítő hatású összetevőket tartalmaz, melyek fokozzák a levélen keresztül való felszívódás mértékét. 

  Használata nem csak azért fontos, hogy ezzel termésmennyiséget növeljünk, hanem a növény -kondiciójának növelésével- ellenállóbb lesz kórokozókkal és kártevőkkel szemben. A növényvédelem alapja a megelőzés, ami azzal kezdődik, hogy „feltöltjük” a megfelelő tápanyagokkal növényünket.

  Ne csak tüneti kezelés céljából alkalmazzuk, hanem a hatékony növénytermesztés érdekében építsük be a növény-termesztés technológiájába!

  Mikor használjak Agrocean-t?

  • Terméshozam növelésére!
  • Növény növekedésének elősegítésére!
  • Időjárás okozta stresszhatás csökkentésére (fagy, szárazság)!
  • Kórokozókkal szembeni ellenállóság fokozására!
  • Termés minőségének javítására!
  • Tápanyaghiány utánpótlásra

  Ideális a frissen telepített gyepszőnyeg indítására, közvetlenül a telepítés után –  természetesen a Foszfor gazdag starter indító trágyát nem helyettesíti viszont segíti a füvet, hogy azt minél hatékonyabban felvegye. 

  A következő képeken a telepítés azaz Agrocean permetezés után 1 héttel a fű állapota látszik.

  Természetesen kézi vetésű fűnél is alkalmazható

  Vetésnél akalmazzuk az indító azaz starter műtrágyát, majd néhány hét múlva a kb 3-4. fűnyírást követően már lehet is alkalmazni.

   Felhasználása:

  Több éves fű esetén is célszerű olyan napszakot választani amikor a nap már nem égeti a fűszálakat. Alkalmazható lombtrágyaként is azaz permetezés után a levélen marad, de semmi gond, ha jön egy hirtelen eső vagy szándékosan beöntözöd, ugyanis a talajt is kondicionálja ekkor ami szintén nagyon jó a fűnek.

  Keverési arány:

  200ml / 10 liter vízben / 100m2

  Permetezve kijutattva

  Gyakoriság: havonta 1x.

   

  Felszívódási kísérlet

  Az Agrocean keverhető azaz egyszerre kipermetezhető a gomba és rovarölő szerekkel ugyanis nagymértékben fokozza ezek megtapadását a levélzeten. – nyílván ebbe az esetben nem kell beöntözni vízzel a területet. min egy fél napot azért várjunk majd mehet a normál öntözési terv.

  Az alábbi képeken a különbség jól megfigyelhető:

  1. kép: Gombaölő szer önmagában kijuttatva
  2. kép: Gombaölő szer Agrocean-nel kijuttatva

   

  Felszívódási kísérlet

  3. kép: Gombaölő szer önmagában kijuttatva 15 perccel később

  4.kép: Gombaölő szer Agrocean-nel kijuttatva 15 perccel később

  3. kép4. kép

  15 perccel később készült képeken jól látható, hogy az Agrocean-nel kijuttatott gombaölő szer kiválóan megtapadt a növény felületén.

   

  Elérhetőség

  További nagy előnyök, hogy a termék 200ml kiszerelésben is elérhető kb 1.362Ft / db áron,

  de az 1 Literes kiszerelésben is csak 4.560 Ft ( 2021.07.19)

  Farmmix webshop

  Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz, vagy kérj egyéni tanácsot.