Gyepszőnyeg legyen?

Jogos a kérdés?! Sokan szertnének gyorsan, azonnal szép füves udvart. Ez természetesen lehetséges úgymond előnevelt gyepből! Igen ez olyan mint egy nagy mezőgazdasági terület, ahol biliárd asztal minőségű területen hibátlan fű várja a gazdáját.

Ez nem kis pálya! 

Ezek kb 1-1,5 éves korban a vetéstől számítva megérettek a tulajdonos váltásra. Ezen idő alatt minden jót megkap ami egy külön szakma, de nagy titkot nem árulok el hogy a fő hármas náluk is ugyanaz mint nekünk otthon ( víz, tápanyag, fűnyírás ) + ezek mellé jönnek a titkok, praktikák bevett szokások stb stb ezeket ne is kérdezzük 🙂 felesleges… műhely titkok!

 

  Gyepszőnyegtelep képek forrása : Gazon Greenfarm

  Gyepszőnyeg vagy vetett fű?

  A kerttulajdonosnak dönteni-e kell mit szeretne. Természetesen pénztárca függő mert többszörös áron / m2 a magról vetéshez képest. Viszont másnapra egy szép zöld látványt kap amit pár héten belül 100%-osan használhat egy átlagos család. A fűmagos vetésnek van min 1 év lemaradása és ez alatt kell még a gondos kezelés is hogy picit is hasonlítson gyepszőnyegre. Viszont nagyon sokan elfelejtik, hogy a gyepszőnyeggel is foglalkozni kell mert 1 év alatt ez is nézhet ki ugy mint egy rosszul sikerült magrol vetés. esetben mindegy, hogy szép volt e tavaly, vagy csak évekkel ezelőtt volt szép.

  Megszületett a döntés…de

  Nekem gyepszőnyeg kell – majdnem olyan mint a padló szőnyeg – le rakom majd én! Első válaszom: nem lehetetlen, de inkább NE – vannak olyan dolgok amikre nem is gondolsz, hogy egy élő fű nem fog túl élni.

  Példa : ügyfél mondja – megrendeli a 500m2 gyepszőnyeget egyszerre mert 1 kamionnal eljön (spórolunk egy szállítást “150.000Ft”) lepakoljuk és lerakják a szomszéddal jövő héten úgyis szabadságon vannak…. 500db szőnyeget lepakolni (20kg /db ha nem annyira vizes….. tehát 10 tonnát kézzel lepakolni. Ez nem kevés, hova rakod? Betud e jönni a szűk utcába a nagy nyerges. Áru lent…. És elkezded behordani rakni de már este van igyunk egy sört mert meleg van….. a fűnek is …. össze tekerve…. Valószínű sőt biztos hogy a 2. Napra már büdös és rohadt lesz a tekercs amikor ki tekered….mert 2-3 ember nem tud többet lerakni főleg úgy hogy még soha nem raktak ilyet….

  Tehát spórolt a szállítson, de ugy is kuka lesz ami berohad – Másnap már faj a keze lába háta…. A szomszédnak is…. És akkor arról nem is beszélve hogy amit leraktál az életben marad-e.

  Saját magad telpíted ?

  Na akinek még van kedve magának telepíteni annak néhány segítség…

  1. Szerezz pár JÓ kézi munkaerőt – mert nehezek és sok van.

  A Gyepszőnyeg Helyes Telepítése: Alapvető Lépések a Tartós és Egészséges Gyepért

  A gyepszőnyeg telepítése egy gyors és hatékony módszer a zöld gyep kialakítására. Hogy az eredmény tartós és egészséges legyen, alapos előkészítést igényel. A következő lépések segítenek abban, hogy a gyepszőnyeg telepítése sikeres legyen.

  Talaj Előkészítése A sikeres telepítés alapja a megfelelően előkészített talaj. A talajnak egyenletesnek, síknak és mentesnek kell lennie a gyomoktól és a törmeléktől. Először távolítsa el a gyomokat és ha szükséges lazítsa fel a talajt körülbelül 10-15cm mélységig. Ezután simítsa el a területet és távolítsa el a köveket és egyéb szilárd tárgyakat. A talajjavítás is fontos lépés, amely a szerves anyagok vagy egyéb tápanyagok hozzáadásával javítható.

  Vakondháló szükségessége

  A vakondok és más föld alatti kártevők megelőzésére telepíthető vakondháló, ami megvédi a gyepszőnyeget a túrásoktól. A hálót a talaj előkészítése során, közvetlenül a gyepszőnyeg alá kell helyezni. A vakondháló használata különösen ajánlott olyan területeken, ahol a vakondok jelentős károkat okozhatnak. Figyeljünk többek között a hálók 10-15cm átfedésére.

  Öntözőrendszer telepítése – enélkül nehéz lesz

  Az öntözőrendszer telepítése a gyepszőnyeg alá optimális megoldás a gyep egészséges növekedésének biztosítására. Az öntözőrendszernek képesnek kell lennie a gyep egyenletes és hatékony öntözésére. A rendszer telepítése előtt tervezze meg az öntözőfejek helyét és a szükséges nyomásbeállításokat. A rendszert úgy kell konfigurálni, hogy ne legyenek száraz foltok, de túl öntözés sem a különböző területeken.

  Gyepszőnyeg telepítése

  A talaj és az öntözőrendszer előkészítése után jön a gyepszőnyeg telepítése. Fontos, hogy a gyepszőnyeget azonnal telepítse a szállítás után, hogy elkerülje a kiszáradást vagy berohadást. Fektesse le a gyepszőnyeget a talajra úgy, hogy a szélei minél közelebb legyenek egymáshoz, de ne lógjanak át egymásra. Ügyeljen arra, hogy a gyepszőnyeg szorosan illeszkedjen a talajhoz, és ne legyenek légbuborékok vagy redők. Éles késsel könnyen vághato de a hálóra vigyázz. 

  Ha a fentieket nem tartod be könnyen rosszul sülhet el a dolog – és rengeteg pénzt dobtál ki az ablakon

  Az Első Öntözés és Karbantartás miután a gyepszőnyeget lefektettük, kritikus fontosságú. Öntözze be alaposan a gyepszőnyeget, hogy segítse a gyökerek talajba növését és a szőnyeg megerősödését és teljes érintkezését a talajjal. Hengerelés nagyon fontos. Az első néhány hétben napi többször keveset öntözze a gyepszőnyeget, különös tekintettel a meleg és száraz időszakokra.

  A gyepszőnyeg telepítése után a gyep rendszeres karbantartást igényel, beleértve a helyes öntözést, trágyázást és fűnyírást, hogy a gyep egészséges és vonzó maradjon. Az előkészítés és a gondos telepítés biztosítja, hogy a gyepszőnyeg hosszú távon is szép és egészséges maradjon.

  Figyelj rá, gondozd és tartsd életben – segítünk

  A gyepszőnyeg is fű és életben kell tartani. Semmivel nem könnyebb életben tartani mint a vetett füvet…. Első hónapokban ad egy nagy előnyt, ami munkát elvégeztek nekünk a gyepszőnyeg telepen..

  Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz

  Füvesítés, Öntözörendszer készítés (Debrecen és 100km -es környéke)

   

  www.fuapolas.eu

  Cseke Ferenc

  06-30-231-0558

  fuapolas.info@gmail.com

   

   

  Egyeztetés – időpont kérés – Messenger üzenet :