Füves naptár hónapról hónapra!

 

Egy kis segítség a kezdőknek, hogy mik az alap teendők…. de….

a fűnyírás az egyik legfontosabb! Sok mindentől függ hogy mennyit kell, de kb 50x kell neki esni a területnek egy évadban, hogy szép füved legyen…

⛄️Január:

a fű növekedése szinte teljesen leállt (de csak akkor ha hideg van)

Ha teljesen fagyott a fű akkor igyekezzünk nem járkálni rajta, ha lehet… ha hó van rajta akkor …. oké építsetek hóembert – de a kapu bejáróban 🙂

⛷Február:

elvileg semmi teendőd, legfeljebb végig gondolni és beszerezni amire szükséged lesz a szezon során.

🍀 Van éves műtrágya program is különböző szinteken.

🛠Március:

– már nagyon várod, hogy erősödjenek a napsugarak és elkezdhesd a szezont. (Március közepe / vége)

– tisztító fűnyírás (előtte olaj csere és kés élezés)

– Ha 1 éves már elmúlt a füved akkor javasolt egy késes talaj lazítás.

– Nitrogén többletes tápanyag kijuttatása azaz a számokból az első legyen nagyobb (pl 26:5:11 vagy 23:7:7 stb stb )

– Vetés, felül vetés ilyenkor mehet!

– Öntöző rendszer beüzemelés és műtrágya beöntözés

🌱Április:

még kevés vizet igényel a fű / figyeljük! Nyírjuk a füvet ahogy eléri a vágási magassàg +30%-ot azaz ha 5cm-re vágjuk akkor 6,5-7cm körül már nyírni kell – ekkor dusul és erősödik a fű… ha nem nyirod nem lesz szép – ne is várd.

🌴Május:

Több a napfény, egyre több víz kell neki és nagyon nő! Már szinte biztos, hogy nem elég a heti 1 nyírás, de lehet a 2x-i sem annyira intenzív ilyenkor. Műtrágya továbbra is lehet nitrogén dús ilyenkor nő a leggyorsabban a fű – kell neki a nitrogén de mindig figyeljünk rá hogy legyen Foszfor, Kálium is benne + Magnézium is fontos.

☘️Június:

Műtrágya programot tekintve persze változik ki mikor milyen tápot ad de most már csökkentjük a Nitrogént és emeljük a Káliumot. (Jön a meleg és ebben segít a Kálium) – ha nagyon kemény a talaj pl a nagy csavarhúzó már nem megy le akkor öntözni kell! Heti 2x-i fűnyírás biztos hogy kell.

🍺Július:

lelassul a fű növekedés – figyeljünk oda a nyírásra – ne most akarjunk magasságot csökkenteni a megszokotról. Öntözés továbbra is hajnali órákban ahogy kívánja a fű és a talaj de néhány perc frissítő öntözés mehet minden délben.

💦Augusztus:

hasonló mint a július de a hónap vége felé már kezd újra jobban növekedni a fű és ha enyhébb az idő akkor mehet a rugós szellőztetés (ha már 1 évesnél idősebb a fű )

🌾Szeptember:

aug vége vagy szept elején rugós szellőztetés és Nitrogén dús műtárgya a szükséges, hogy szépen vissza erősödjön a fű a rugós után. Vetés felül vetés legideálisabb időpontja. Fűnyírások száma megint emelkedik. Öntözés csökken.

🌦Október:

öntözés tovább csökken már nem kell a fűnek nitrogén max ha jo idő van akkor egy nem burkolt még bele fér ami max nov közepéig hat. (2020 ilyen volt)

🍂November:

téli Káliumos műtrágya kiszórása ezután öntözés leáll fűnyírás is alig alig – de ha meg nő akkor nyírni kell.

🎄December:

Öntözőrendszer már legyen viztelenitve a fűvel már csak akkor van teendő ha megnőtt, mert akkor nyírni megint 🙂 mindegy milyen dátumot írunk….

🍀 Van éves műtrágya program is különböző szinteken.

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz, vagy kérj egyéni tanácsot.