Öntözés vagy a fű vízigénye

Amilyen egyszerűnek tűnik olyan összetett feladat, természetesen, ha jól akarjuk csinálni.

Víz nélkül – azaz csak a természetre bízva – nem lesz szép fű az udvaron, mindenképp kell a külön öntözés. Ha slaggal akarunk neki látni akkor az elején örülünk, mert csináljuk, de szinte biztos, hogy rosszul… ami az egyik legrosszabb a fűnek. Ha meg jól csináljuk akkor az meg nekünk rossz vagyis nagyon nem kényelmes.

Szinte mindenki „aki manuálisan” este munka után locsol (slaggal vagy bármilyen manuális eszközzel) – TILOS ESTE a gombásodás meleg ágya – este meg kapja a fű a vizet nem tud felszáradni a felszín és a nyári napokon éjszaka 20-25C is lehet ahol elkezd berohadni az egész – nem jót csináltunk hanem hatalmas hibát. Ekkor jönnek a gombás betegségek és a csúnya sárga körök és egyéb tünetek. – Kalapos és egyéb gombák szintén a sok víz hatására jelennek meg, esztétikailag csúnya, de ez legyen a legnagyobb gondunk a fűvel. Kilehet szedni vagy majd a fűnyíró felszedi stb. ez úgyis akkor fog megjelenni, ha ideálisak neki a körülmények.

Az esti locsolast felejtsük el mindenkinek jobb lesz. Viszont, ha mindenképp maradunk a slagos öntözésnél (vagy ennek valami bólogatós adapterénél) akkor azt tegyünk inkább hajnalban…napkelte környékén 5-6 órakor az ideális, viszont ez a nem kényelmes rész nekünk. Hajnalban ezért hamarabb kelni 1-2 órával? – igen ennyivel – Ugyanis egy egyszerű számítás. A fű ideális víz mennyiségé 12-15liter / m2 amire szüksége van (sok mindentől függ, de legyen ez az átlag) ez a 12 liter víz 12cm mélyen tudja eláztatni a talajt és segíti a fű gyökérzetét, hogy egyre mélyebbre menjen. (lásd később miért fontos ez) Egy átlagos otthoni szivattyú ¾-es slag kb 25liter / perc vízhozama van – de szeretünk használni különböző szóró fejeket és örüljünk, ha a 12 liter / perc víz kijut a fűre. Tehát az egyszerűség kedvvért, 1perc alatt 1m2 tudunk meg öntözni egy 150m2-es füves terület 150perc = 2 óra 30perc slagos locsolási idő.

Jön a második gond: nem fogjuk tudni egyformán minden m2-t egyenletes vízmennyiséggel ellátni – azaz egyes területek túlöntözésé míg a más területek alul öntözötté válnak. Ekkor jönnek ismét a képek a sárga fűről és fényképről nehéz megmondani, hogy mi is a gond.

Jó tipp:

Egy nagy 20cm hosszú csavarhúzó fog tudni segíteni. Szúrjuk le a földbe több helyen is. Először szép zöld területen és ha viszonylag könnyen le megy teljesen (női erővel is) akkor ott jó a talaj vízellátottsága, ha a sárga területen is nagyon könnyen lemegy akkor túlöntözés van és ezért gyengélkedik a fű. A legtöbb esetben mégis az szokott lenni, hogy látjuk, hogy sárga a fű (pedig locsoltuk), majd a csavarhúzó szikrázik a talajon. Ekkor jól be kell áztatni a területet és néhány nap alatt / hét alatt helyre fog jönni. – Ezen csavarhúzós tesztel tudjuk a következő öntözési napot is kiválasztani… Most már tudjuk milyen nálunk otthon a talaj és milyen erővel megy le, ha jó a vízellátás. A fű még zöld, de csak néhány cm-re megy le a csavarhúzó – na ekkor már másnap érdemes locsolni / öntözni.

 

Milyen mélyen van/legyen a fű gyökérzete:

Fű fajtától függ, de ha 15cm körül van a hossza akkor azt már jónak tekintjük. Miért fontos ez? Azért mert egy átlagos napon 3-4 mm-t párologtat a „fű” és a 15mm öntözésünk 3-4 napig elég csak. Nyáron ez 8-10mm is lehet vagy még több, és ha fűnek rövid a gyökérzete akkor a gyorsan kiszáradó talajfelszínből sem tud már vizet felvenni akkor hamar kiszárad és már a napi 1x öntözés is kevés lehet neki. Szoktatni kell a fű gyökereket, hogy menjenek lefelé a víz után. Ezt csak úgy lehet, hogy egyszerre sokat öntözünk – azaz eláztatjuk az alsó rétegeket is a fű kénytelen menni utána (egyszerűen fogalmazva) – Ha minden nap megkapja fent a felszín közelében ami neki kell…. na akkor ő sem fog semmit csinálni feleslegesen.

Természetesen a különböző talaj típusukon, máshogy vannak a „szabályok” ezt mindenkinek maga kell otthon kitapasztalnia – pl. full homokos talajon bármikor könyékig is lemegy a csavarhúzó, a kötött talajokon pedig hiába akarsz egyszerre sokat öntözni, mert tócsa lesz – vagy akár el is folyhat a kert végébe a víz, ha arra lejt az udvar.

Itt jön a képbe az Automata öntözőrendszer:

A jól megtervezett és telepített öntözőrendszer egyenletesen minden m2-re a megtervezett vízmennyiséget fogja kijuttatni évszaknak megfelelően, de tervezésnél még a rendszeres árnyékos részekre is lehet kevesebb vizet tervezni. Tudjuk hajnalra időzíteni és nekünk semmit nem kell csinálni, max csak időnként beprogramozni, hogy melyik napokon menjen és melyik zóna hány percet. Sőt vannak vezérlők amik már internet alapon az időjárás előrejelzést is figyelik és annak tükrében állítják a vízmennyiséget és az öntözési napokat is.

Itt is rendszeres gond szokott lenni, hogy telik múlik az idő és már nem jól vannak beállítva az öntözési percek. Legyen azaz első, hogy megtudjuk milyenek a szórófejek…. 2 példát nézzünk

Bármilyen márka vagy típusú is legyen fogunk találni róla az interneten táblázatot, hogy 1 perc alatt mennyi vizet tud kiadni az a fúvóka. A táblázatban az is látszik, hogy nagyon fontos mekkora az öntözési szög, minél nagyobb annál több vizet enged át.

Rotátor kb 10-11 mm vizet ad ki 1 óra alatt, amíg a spray fejek 40 mm-t. Tehát az öntözési idő zónánként, spray fúvókáknál ez csak kb 15 perc. (Sok mindentől függ mikor érdemes egyik vagy másik fúvákat használni.) Gondoljunk csak bele: ha a Spray fúvóka 5,2m -es sugárral 180 fokon 9,27 liter / perc a vízfogyasztása (átlagos kút és átlagos szivattyú kb 30-40 liter / perc) tehát 3-4 szórófejet tudunk egy zónára kötni – nem akarok bele menni – vannak rá szakemberek – csak, hogy a különbséget értsétek. A rotátor fúvóka ezen adatokkal 2,35 liter / perc… könnyebben állítható, változtatható, kevesebb zóna stb, cserébe drágább és hosszabbak az öntözési idők (lejtős vagy kötött talajokon jó lehet – van ideje a talajnak elszívni a vizet)

De mégis mikor, mennyit kell öntözni, ha nem akarom állandóan csavarhúzóval szurkálni a földet?!

Ez a táblázat egy kis segítséget tud adni a saját kitapasztalásodhoz.

Tipp: ha eddig nem így csináltad akkor most tavasszal könnyebb lesz így elkezdni és folyamatosan szoktatni a füvet, hogy nem kap most már olyan sűrűn vizet és kezdjen szépen fejlődni. Ha erős a gyökérzet a föld alatt akkor szebb a fű is a föld felett.

Tipp: Nyáron a legnagyobb melegben alkalmazható a frissítő öntözés napközben – nem nem fog kiégni a fű, jól fog neki esni. kb. Mprotátor 4 perc, Spray 1 perc zónánként.

Tipp: Fűnyírás előtt is kb 1-2 órával mehet egy rövid frissítő és ha felszáradt mehet a nyírás. (de csak nyáron és ekkor sem kötelező, de sokszor segíthet, hogy szebben vágjon a gép)

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz.

Füvesítés, Öntözörendszer készítés (Debrecen és 100km -es környéke)

 

www.fuapolas.eu

Cseke Ferenc

06-30-231-0558

fuapolas.info@gmail.com

 

 

Egyeztetés – időpont kérés – Messenger üzenet :