Füvesítés, fű vetése röviden

Pár alap dolgot, ha betartunk biztos, hogy sikerrel járunk…. viszont nagyon könnyen elmehet a kedvünk, ha csak feldobjuk a fűmagot és majd lesz valami alapon várunk. Persze így is lesz ami kizöldül, de nagyon fontos a talaj és magágy előkészítés, a fűmag bedolgozása, indító műtrágyázása, kelesztő öntözése és az első pár nyírás. Valamit kihagytam? – igen van még pár dolog pl megelőző permetezés a palántavész ellen, de ez legyen inkább extra mint alap a kezdőknek.

Mikor? – örökös kérdés

A szezon bármely szakában lehet vetni, de kétség kívül az ősz és ezen belül a Szeptember a legoptimálisabb. Ilyenkor megvárjuk az augusztusi melegek és az ezt követő nagy viharok levonulását és amikor érkezik a nyugodtabb 25 fok és csendes esős időszak….. na ez kell nekünk és a leendő fűnek is. Ilyenkor már a gyomok sem annyira aktívak és a fű előnyből indul. Öntözni is könnyebb mert van fentről segítség és már nincs nagy meleg, de az éjszakák is 15 fok körül vannak.

Tavasszal van a másik jó lehetőségünk, de itt minál hamarabb, amint elmúlnak a fagyok és jön a felmelegedés kerüljön minél hamarabb a fűmag a földbe (kb.  március vége) Nyílván lehet áprilisban is vagy, ha hűvösebb a május de ekkor már nagyon támad a gyom és a muhar amit igen nehéz eltávolítani – jobb elkeülni.

Nyáron a meleg miatt gyorsan csírázik a mag, de mivel igényli a kelesztő öntözést (lásd később) ezért öntözőrendszer nélkül szinte esélytelen. Még azzal is nehéz és ráadásul a Palándadőlés / Palántavész nevű kis gonosz gombafertőzés nagyon szereti a friss vetést gyorsan lesárgítja az egészet. Így egyáltalán nem javasoljuk a nyári vetést… viszont az előkészületre annál jobb.

  Talaj és magágy előkészítés

  Általában totális gyomirtással kezdünk majd kb 2 hét múlva jöhet a rotálás, felásás stb műveletek. Föld feltöltés ezután javasolt ekkor lehet egy újabb rotálással jól össze forgatni a régi és a friss réteget – víz elvezetés miatt is fontos. A talaj szintezés egyik legegyszerűbb formája, ha raklap két szélére kötünk egy kötelet és egy kis súllyal elindulunk – gyönyörű szép lesz az eredménye.

  Ezután nefeljtsük el hengerelni addig amíg a sarkunk alig alig látszik már. Ha ez a folyamat nyáron történik akkor semmi gond – nyugodtan lehet öntözni, hogy a felszínre kerülő gyom magok csírázzanak most ki és pár hét múlva lehet megint gyomirtást csinálni. ekkor már egy finom gereblyézés már kifogja szedni, ha elsárgult. (ne kapkodjunk a vetéssel mert megfogjuk bánni) sokszor hallom – ” nem akartam már a poros udvart nézni még 1 hónapig” jaja majd utána meg hónapokig/évekig a gyomosat és fújjuk a sok vegyszert…..1 hónap miatt.

  Magágy előkészítése: egy finom laza felső szerkezet kell nekünk, mert ebbe kell bele forgatni a fűmagot. – Finom rotálás, gereblyézés, de van aki a késes szellőztetővel megy 1-2 kört rajta. A lényeg ne legyen rögös a teteje.

   Fűmag és az indító műtrágya kiválasztása

   Igen fontos, hogy milyen fűmag választunk és érdemes nem az alsó polcról választani. Sokkal jobb a fűmagok minősége és a csírázási aránya is. De az sem mindegy milyen fűmagok (fajták vannak a dobozban és milyen %-os arányban) Házikertekben a legsűrűbben az Angol Perje – Réti perje- Vörös csenkesz keverék fűmag kiszerelések vannak. – Fűmagok röviden

   Magyaroszágon ezen márkák a legjobban beváltak: Barenbrug, ICL

   Csak néhány ajánlás, hogy könnyebben eligazodjatok.

   Általános felhasználásra a „sport” keverékek ami lehet napos és árnyékos helyekre is, gyerekek játszanak rajta esetleg kutya is – itt angol perje, réti perje és vörös csenkesz van benne (pl : ICL Supreme (A:40%, R:15%, V:45%) vagy az utóbbi időben nagyon népszerű Barenbrug Bar power  (A:60%, R:10%, V:30%)

   Árnyékosabb udvarra: ICL Sun & Shade (A:25%, R:10%, V:60%) vagy a Barenbrug Shadow (A:20%, R:20%, V:60%)

   Nagyon napos és még lehet vízből is kevesebb van: az utóbbi évek slágere az ICL Toscana ami 80%-os nádképű csenkesz ennek mindenféle tulajdonságával, viszont rengeteg előnyével. Ennek Barenbrug verziója a Watersaver

   Kupon kedvezmény

   A facebook csoporttagoknak és a honlap olvasóknak -10% kedvezményt biztosít a Premiumgarden.hu webáruház

   Kupon kód: FUAPOLAS

   A kupon kedvezmény a Műtrágyákra is vonatkozik ami szintén nagyon fontos, hogy ott legyen a talajban amikor a fűmag is, mert ahogy csírázik a fűmag már kell is neki a tápanyag ráadásul a foszfor. Ezért kell az a Starter nevű indító műtrágya amiben pont a foszfor van túlsúlyban a többi fontos tápanyag mellett ( pl. Nitrogén és Kálium) Nagyon fontos, hogy ezen tápanyagok burkoltak legyenek mert a kelesztő öntözés miatt sok vizet fognak kapni és a normál műtrágyák hamar kimosódnak. Azaz mire gyökere lenne a fűnek már a tápanyag mélyebben van a talajban és nem találkoznak…

    Az árak folyamatosan változnak, de az összehasonlítási lehetősége miatt benne hagyom – frissítve 2023.01.12

    – ICL Landscaper New grass 3 hó 20-20-8

    kb 25.500 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 15 kg zsák ~ 450m2-re (kb 30g / m2) – Közel 100% -os NPK burkoltság

    Az 5kg kis kiszerelés  16-25-12 NPK összetételű

     

    Beckmann starter 6 hét 12-22-10

    kb 31.500 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 25 kg zsák ~ 1000m2-re (kb 25g / m2) ezen termék csak részben burkolt viszont olcsóbb is a kilós ára és létezik 5kg és 10kg kiszerelésben is.

     

    – ICL ProTurf Renovator  2-3 hó 23-23-5

    kb 32.500 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 25 kg zsák ~ 800-1000m2-re (kb 25-30-g / m2) Részben burkolt NPK műtrágya nagyobb területekre. Csak 25kg kiszerelésben létezik.

     

    Kite starter 4kg 2-3hó 18:20:10

    kb 6.200 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 4 kg zsák ~ 130-140m2-re (kb 25g / m2) Részben burkolt NPK műtrágya kisebb udvarokra.

     

    Fűmag és műtrágya bedolgozása

    A fenti burkolt műtrágyák nem fogják égetni a frissen csírázó fűmagokat azaz akár lehet egymás után egyből szórni a műtrágyát és a fűmagot is. Alapból a műtrágya kb2-3 cm mélyen van akkor ideális. A fűmag kb 0,5cm mélyen. A műtrágyát lehet szórni talaj szintezés ( mag ágy réteg felhordása előtt) Ilyenkor a magágy egy finom föld réteg ami 1-2cm vastagon terítjük a felszínre – ez alatt a műtrágya – ne kézzel hanem min. tekerős kézi szóróval…. és ennek felső rétegébe kerül a fűmag…. de nem a felszínre kidobva. Vagyis, de éppen oda, de nem hagyjuk ott. Magtakarást kell végeznünk, hogy a fűmag ne látszódjon a talajon, oke lehet marad pár de a többség legyen lent 0,5-1 cm mélyen

    Egyik megoldás, ha szórunk a tetejére friss puha földet akár homokkal keverve. – majd henger

    A profibb a Csillag kapa.

     

    Ezzel a földre kiszórt fűmagot csodálatosan belehet dolgozni a talaj felső rétegébe és egy hengerezés után kész is a magtakarás és a tökéletes vetés…

    Viszont akkor sem történik világ vége, ha kiszorjuk a műtrágyát majd egyből a fűmagot és ezt takarjuk be föld szórással vagy csillagkapával.

     Kelesztő öntözés

     Nagyon fontos, hogy a fűmag és a friss csíra ne száradjon ki. Ezt segíti a magtakarás, hogy nem a felszínen fekszenek. A madarak sem fogják felfedezni és felcsipegetni és ha jön egy nagyobb eső akkor az sem fogja kimosni a talajról a kertvégébe az összeset. Na de maradjunk az öntözésnél. Naponta döbbször kell öntözni, de keveset. Mindig annyit, hogy a magágy nedves legyen, de ne álljon meg nagy tócsákban a víz. Ez általában 1-2 óránként 1-2-3 perces öntözéseket jelent szórófej tipustól függően. Ezen öntözést az első fűnyírásig kell tartani, majd folyamatosan csökkenteni az indítási időket és növelni a perceket azaz a vízmennyiséget egy öntözés alkalmával.

     Első fűnyírás:

     Az angol perje gyors csírázása miatt már pár hét múlva készíteni kell a fűnyírót. Éles késsel és száraz felszínnel kezdhetjük is. A fűszálak elérik a 7-8cm-et és elkezdenek visszahajolni. Na ekkor jött el a várva várt pillanat. A fűnyírás napján már ne öntözzünk – azaz ha rálépünk a talajra ne ragadjon fűszál a felszínre, a sárba. A kés legyen éles hiába újonnan vettük – ellenőrizd. Vágási magasság legyen kb 5-6cm. Ne féljünk a kisebb fűszálaknak nem lesz semmi baja – sok mégcsak ezuztán fog csírázni…. csak nelegyen vizes a talaj amikor nyírjuk és minden rendben lesz. A második nyírás kb 2 nap múlva már lehet eggyel kisebb 4-5cm és ezt most már tartsuk is. 3 naponta nyírás most már mindig… ekkor lesz szép a fű. 

     Éves műtrágya tervek

     A téli felkészítő műtrágya majd oktober végén november elején lesz esedékes – ekkor már Kálium kell a fűnek. – itt a linken találsz párat

     A következő szezonra pedig…. Nagyon sok, de nagyon sok variáció lehetséges – van aki megvásárol egy jó minőségű Nitrogén dús műtrágyát  nagy kiszerelésben és márciustól oktoberig azt használja. De van aki 5 fajta tápot használ és tele van a garázs bontott zsákokkal – További terveket itt találsz.  (

      

     A műtrágya teszten pedig néhány variációt ki is próbálunk, hogy ne neked kelljen kísérletezni. Műtrágya teszt 2021

     Kupon kedvezmény

     A facebook csoporttagoknak és a honlap olvasóknak -12% kedvezményt biztosít a Premiumgarden.hu webáruház

     Kupon kód: FUAPOLAS

      

     Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz

     Füvesítés, Öntözörendszer készítés (Debrecen és 100km -es környéke)

      

     www.fuapolas.eu

     Cseke Ferenc

     06-30-231-0558

     fuapolas.info@gmail.com

      

      

     Egyeztetés – időpont kérés – Messenger üzenet :