Időjárás állomás: Ecowitt 2910

Orbit B-hyve okos öntözővezérlő használatához

Nagyon sokat utána olvastam és sok segítséget kaptam másoktól is. Miért nem volt egyszerű? Mert az Orbit b-hyve wifis okosöntözővezérlő képes adatokat fogadni külső időjárás állomásokról (hőmérséklet, szélsebesség és talán az egyik legfontosabb volt nálam a csapadék mennyiség…..abból is ami ténylegesen le is esett nem csak előrejelzésként szerepel a rendszerben…..

Egy külső weboldalon regisztrált állomások adatait képes használni a B-Hyve. PWS azaz www.pwsweather.com – jelenleg is van néhány ilyen állomás amit lehet használni, de sok esetben a csapadék mennyiséget nem mutatja vagyis a pontos leesett mennyiséget nem.

Jelen esetben kézenfekvő volt a Debreceni repülőtér állomását használni, DE…. ha megnézed az adott állomás adatait és pl hónapos nézetben akkor láthatod, hogy csapadék mennyiségnél 0mm van. Tehát az öntöző vezérlő téves adatokkal fog tervezni. ui: A budapesti Liszt Ferenc repülőtér sem ad ki csapadék adatokat.

 

 

– Természetesen találtam másik privát állomást ami közölt valós adatokat, de az 110km-re volt tőlem….

Megoldásként saját állomást választottam ami tud adatokat küldeni a PWSweather “honlapnak” – vannak 1-2 ajánlott állomás, de azok vagy drágábbak vagy csak Amerikai beszerzési forrást adtak meg.

Sikerült olyan eszközt találni ami EU-ban elérhető és tudjuk, hogy működik a PWSweather oldalal és így a B-hyve-al – Köszönöm a sok segítséget Boros Tamásnak

Ecowitt a márka és pl amazon.de oldalon rendelhető pár napos szállítással a cikk írásakor 161 eur a kijelzős….. igen mert variálható, hogy neked mire van szükséged

Az állomás ami a kültéren van sok mindent tud mérni és ezt vezetéknélkül továbbítja a beltéri egységnek ami wifin keresztül csatlakozik az internetre.

Ezen beltéri egység sok fajta lehet . pl csak gateway amin még kijelző sincs. Én a 2910 számú szettet vásároltam aminek a kijelzője azért nem a legprofibb, de bőven elég. További érzékelőket is lehet hozzá még csatalkoztatni a lista pl az Ecowitt honalpon is elérhető.

Telepítés:

Töltsd le a WSviewplus alkalmazást és regisztrálj egy fiókot.

a beltéri egységet helyezd áram alá, de lehet elemről megtáplálni. Kültéri egységet is elemmel, de ez párhuzamosan használja a saját kis napelemjét tehát ennek nem lesz külső vezetékes áramforrása.  Használati útmutatót azért nézegesd.

Az appban add hozzá az eszközt és már működik is. Ezután már az Ecowitt oldalon lesz saját felületed ahol külső linkel megtudod osztani másokkal is a mért adatokat.

Most a pwsweather rész jön – itt is kell egy fiók regisztráció majd egy állomás hozzáadását, regisztrációt is el kell indítani.

Station ID : “ide valami egyszerű nevet adj meg ami térképen is látható lesz)

Hardwer: ” én Ecowitt” írtam de szinte mindegy mit írsz

Softwer : maradhat üresen

Api key : ezt a rendszer generálja neked

Location : próbáld minél pontosabban megadni a helyzeted ahol az állomás lesz

majd mentsd el. EZEN megadott Station ID-ra fogjuk küldeni az adatokat – vagy a WSviewplus app…

mehetünk is ide vissza- itt már látjuk az eszközünket és a hőmérsékleti és egyéb adatokat is megtaláltad már. Ha az eszközre rámész akkor elő jönnek az egyéb beálítási lehetőségek. Nekünk mos az utolsó kell “Customized” – itt katt az ENABLE részre

Protocol type same as : weatherundergruand fül legyen kiválasztva

majd meg kell adnod az alábbi dolgokat, hogy ez az alkalmazás hova küldje az adatokat és ott milyen Station ID-hez fog tartozni. – igen ez a PWSweather rész lesz ahol az előbb voltunk

Api key pedig ami generált neked, fontos hogy az adatküldési idő lent ne legyen túl sűrű nehogy baj legyen 300s azaz 5percenként küldeni a friss adatokat bőven elég.

 

 

Most jön a várakozás – mert a PWS honlap ellenőriz pár dolgot és ez 5-6 nap is lehet a honlap szerint. Először írja, hogy Aktív lett az állomás majd elkezdi az adatokat is mutatni, a térképen is megjelenik és végül már külsősök is látni fogják….ezen lépések közt 1-2 nap is lehet a várakozási idő.

 

 

Viszont a lényeg, hogy ha mindent jól csináltál akkor az Orbit b-hyve öntözővezérlődben kitudod választani. My B-hyve – Devices – Saját név – Weather adjusment – Select weather station – alul át kattintatni a PWS gombot és már megis jelenik a privát eszköz a térképen – Katt rá és kész is.

UI: állomás kiválsztás után ne lépj vissza hogy megnézd tényleg kiválasztásra került -e mert az app akkor vissza ugrik az előző állomásra és nem az új kiválasztott állomást fogja mutatni. Ha nem piszkálod akkor 24 óra elteltével viszont mentésre,frissitésre kerül a frissen kiválasztott állomás. Tehát válaszd ki és hagyd úgy 🙂

Ecowitt oldalon láthatod a megosztott adatokat

Remélem tudtam segíteni és mégjobbá tenni az otthoni Fűápolásodat.

Vannak még időjárásállomások amik nagyon nagyon hasonlítanak erre amik lehet csak szoftveresen különböznek, de nincs vele több tapasztlat. pl Bresser, National Geographic, stb 

 

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz!