Foltok a fűben

Meglátjuk, hogy nem szép zöld a fű és fura foltok jelennek meg akkor valami biztos nincs rendben, de nem mindig gombás betegségről van szó mint, ahogy elsőre sokan gondolják. Természetesen ezért nem is kell egyből vegyszerekhez nyúlni vagy legalább is nem gombaölőkhöz.

Nézzünk néhány népszerű esetet képekkel és azok kiváltó okait.

Állati vizelet miatti sárgulás:

Legtöbb esetben kutya és macska miatt sárgúl ki a fű, de ezt könnyen meglehet különböztetni. Erős sárgulás ami nem terjed és nagyobbodik napról napra, de sárgulás külső peremén körben szép zöld a fű. (bár ilyen szép zöld lenne mindenhol)

Ha látjuk, a cselekményt akkor locsolókannával egyből megkínálni a területet azaz hígitani a vízeletet. Léteznek készítmények amit etettni/itatni kell az álattal és akkor nem lesz olyan tömény a vizeletó, hogy égessen. A vizelet magas hőmérséklete barnítja és a tömény Nitrogén tartalma miatt kisterületen viszont le is égeti, sárgítja a füvet. A külső gyűrűn meg már nem olyan nagy a nitrogén dózis  -ez már táplálja a füvet – ezért lesz szép zöld. 

Száradás miatti foltosodás

A vízhiány tünete nagyon hasonló a többi gombásbetegésghez, de még a túl öntözés nyomaira is. De, ha megfogjuk a füvet érezzük, hogy vékony, kemény a levélzete sőt serceg ahogy símogatjuk. Sokszor a rosszul beállított szór fejek, belógó növények miatt nem jut elég víz a kert szélén lévő területekre. Térkövek, járdák mellett a sok beton is elszívja a vízet a földből és ekkor is sárgul a fű – 1-2 naponta locsoljuk – áztassuk be nyugodtan külön ezeket a területket. Csavarhúzós teszt alkalmazása segít…. ha nem tudod lenyomni a nagy csavarhúzot semennyire akkor tuti vízhiány van és azonnal áztatni kell.

Túl öntözés miatti foltosodás

Röviden a sok víz nem jó mert oxigén hiányos lesz a föld és a fű mefullad, berohad, begombásodik és elpusztul. Figyeljünk oda az öntözésre. 

Leggyakoribb hiba a túl öntözés és e miatt lesz csúnya a fű. Tapasztald ki milyen a talaj – mennyi az árnyék  -mi kell a fűnek és hajnalban egyszerre nagyobb adagot kiadni, majd napokig semmit. 

Pajor és egyéb rovarok:

Hasonló a sárgulás, de nincs zöld körgyűrű körülötte, de ahol szép erős zöld a fű mindenhol ott nehezen észre vehető a vizelet miatti zöldülés. A pajor általi gyökérrágás miatt a fű kiszárad és elhal. Nagyon könnyen össze lehet téveszteni a gombásodás jeleivel, de a tipikus jele hogy meg markolod a füvet és fel emeled mint egy parókát. A gyökérrágás miatt elveszíti a gyökértömegét a növény és nem tud tápanyagot felvenni ezért elkezd haldokolni, sárgulni. Miután sikerült a pajort eltüntetni – nagyon nem egyszerű – újra kell gyökereztetni a füvet. Napi többszöri öntöés – foszfor lombtrágya és hengerezés. Na, de hogy szedjük ki…. 2020 nyarán komoly hadjáratot folytattam ellenük, de én nyertem végül. Különböző vegyszereket (decis, artis, cyperkill, stb) alkalmaztam beöntözve a területen, hogyha érintekzik a pajor vele akkor elpusztul. Tesztre kézzel kivettem járda pár darabot majd meglocsoltam őket – ok 1-2 perc és elpusztult. Ment a fűre a belocsolás – másnap nézem még mindig élnek. Probáltam a különböző tipusokat, de végül a Cyperkill 10ml / 1oliter viz / 10m2 volt ütős de még igy is sok túl élte valahogy… (gumikesztyű és egyéb védőfelszerelés…kutya macsak gyerek ne menjen a kezelés után arra 1 napig.) – meguntam a sok vegyszert és végül letérdeltem és mentem végig az egész területen centiről – centire és egyesével kiszedtem őket. A füvet felhajtva – majd vissza rakva. Oke csak 50m2 volt, de nagy meló. A fű (toscana) túl élte és 1 hónap múlva köszöni szépen jól van.

Tücsök, lótetű

Kis lyukak a földben kb 1-2cm átmérőben. Körülötte pedig kisárgul a fű. Lakó pedig szinte mindig a járatban a föld alatt. Az egyik legjobb a mosogatószeres víz beöntése a járatba és már jön is fel. Ha esetleg ellenállóbb, vagy tudjuk hogy ott van, de nincs felszini kivezetés pl. lótücsök akkor a cyperkill 10ml/10liter / 10m2 tuti felhozza őket és csak össze kell szedni . (gumikesztyű és egyéb védőfelszerelés…kutya macsak gyerek ne menjen a kezelés után arra 1 napig.) Veszélyes vegyszer vigyázzunk vele.

Nem egyenletes műtrágya szórás

vagy már helyenkén kezd elfogyni a tápanyag. Színre halványabb foltok, sávok kezdenek kialakulni. Úra szórni kell. Ha azt látjuk, hogy szabályos sávok, ívek vannak és tudjuk, hogy kézzel szortuk, akkor legközelebb ne így tegyük é vegynk egy pár ezer forintos kézi tekerős szórót. Ezen a képen szándékosan idéztük elő a foltokat – ahol zöld ott jobb minőségű műtrágyát szortunk és látszik is, hogy tovább tartja zölden a gyepet.

Műtrágya égetés

Szintén sárga lesz mert, ha nem burkolt műtrűgyát használunk és kézzel szórjuk ki ráadásul kézzel akkor nagy esély van a perzselésre, égetésre. Ha pedig nem is locsoljuk be szórás után akkor csak fokozzuk a bajt.

Gombásodás

Rengeteg féle van…. egy külön cikket érdemel.

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz, vagy kérj egyéni tanácsot.