Fűápolási alapismeretek GYIK

Sok a kérdés?

Mindig más a válasz?
Mikor mit csináljak és mivel?

 

Vetés – tápanyagutánpótlás – fűápolás – megelőzés – betegség kezelés

 

Ajánlott fűmagok vetéshez:

ICL-Scotts, Barenbrug, Johnsons, stb…Ne használj “gazdaságos” magokat, mert a végén úgy is megbánod.

 

Telepítés időpontja:

Ideális esetben ősszel telepítsd a füvet, mert kevésbé fog gyomosodni, mint a tavaszi telepítés. Telepítés esetén többször is gyomirtózd le a területet, hogy ne kelljen majd a gyomokkal szenvedned. Használj glialkát.
A vetés mellé ajánlott Everris Landscaper pro new grass “azaz Starter” műtrágya használata, mely megadja az induláshoz szükséges tápanyagokat a fűnek. Ez egy cca. 2-3 hónapos burkolt trágya. NPK 15-15-15 ennek az egyszerű olcsó verziója de csak kb 3 hétre ad tápanyagot mert a rendszeres öntözés hamar kimossa és a friss gyökerek nem tudják fel venni “nem érik utol”

Vetés utáni öntözés:
Naponta többször öntözd a talajt úgy, hogy ne legyen rajta soha “álló” víz, de a talaj felső rétege mindig kellően nedves legyen. Első vágás előtt ne öntözz, hogy a fűnyíró és a sarkad ne süppedjen bele a talajba.

 

Első vágás telepítés után:

Amikor 8-10cm a fű, akkor már vághatod. Figyelj arra, hogy tartsd be a 2/3-os szabályt (A fű 1/3-át vágd le. Fontos hogy a felső 1/3-a legyen 🙂 Amennyiben alacsonyabbra akarod nyírni majd, úgy csináld két részletben, egy napos eltolással. Minél magasabb a pázsit annál jobban tűri a szabályszegést. Ha rosszul nyírsz akkor gyomosodik, felveri pl. a pirókujjas muhar. Lényeg hogy a nyírás után ne tarló maradjon hanem leveles szár. (Felülvetés után akkor nyírj ha a régi fű megkívánja)
A gyep ideális állandó magassága 5cm, tavasszal és ősszel lehet ennél kevesebb. 3cm alá ne nagyon menj.

 

A gyep későbbi gondozása:

-Fontos a rendszeres öntözés
-Fontos a rendszeres tápanyag utánpótlás
-Fontos a betegséges felismerése idejekorán, hogy azt még “gyógyítani” lehessen vagy megvédeni az állomány többi részét

 

Öntözés:

Automata öntözőrendszer javasolt. Ideális esetben a gyep két naponta kapjon öntözést a hajnali órákban. Az esti öntözés nem javasolt, mert nagyobb a vízveszteség és gombásodáshoz is vezethet. Amennyiben fúrt kútról öntözöl, érdemes lehet bevizsgáltatni a vizet, mert ez is sok probléma forrása lehet.

 

Tápanyag utánpótlás:

*van külön írás ezen témáról… link
ICL közepesen hosszú hatástartamú (2-3 hónapos) műtrágyák használata javasolt az alábbiak szerint:
Márc vége: 26-5-11
Május vége: 26-5-11 vagy Kálium túlsúlyos 16-06-25 a fokozott szárazság tűrés miatt
Aug eleje: 26-5-11 vagy 18-0-17
Okt eleje: 16-6-25 vagy 14-5-21

Ha megijedsz a sok szám miatt az teljesen jogos – volt amikor én is egész szezonban a 26-5-11-et szórtam és nyáron kapott külön kálium szulfátot. Nagyon sok a lehetőség a gondos gyepápolásra a fentiekre csak azért van szükség hogy megértsd mi miért kell – ezek után bármit adsz a fűnek azt megfogja köszönni 🙂
Az utóbbi időben a Yara termékekek is népszerűek a füves udvarokon. (2021.02.01-től EU rendelet szerint korlátozzák a kiskerben való magányszemélyek részére való vásárlását
pl: Szezonra : 23-7-7 40kg – kb 10.000Ft – főleg ezért.
Nyárra : 11-11-21 25kg – kb 8.000Ft
hatás tartam sokkal rövidebb (3-4hét) nagyon gyorsan nő tőle a fű – ezért sűrűn kell nyírni (tavasszal / ősszel) – akár 2 naponta – hogy tudjuk tartani az 1/3-os szabályt

Magyarázat a számokhoz és mi miért fontos a fűnek
A számok tápanyag nevet és arányt jelentenek.

N nitrogén ettől nő a fű, és kapja a szép zöld színét. Amikor sárgászöld vagy sárga akkor már nitrogén hiány van, mehet az újabb adag műtrágya.

P foszfor ez kell a gyökér képződéshez, erősíti a szárak növekedését stb,

K a kálium ebből sokat képes felvenni a fű és jobban tűri a szárazságot mert szabályozza a légcsere nyílásokat stb, a talajból gyorsan kimosódik, különösen homokon. A téli hónapokra ebből legyen több a műtrágyában mint a nitrogén. Nyári hónapok előtt is lehet fokozni a kálium tartalmat akár külön kálium szulfáttal hogy a hőséget jobban bírja a fű.

+ Mg- magnézium : 100-200g / 10 liter / 100m2
keserű só néven külön is lehet vásárolni, segíti a növényzet tápanyag felvételét pluszban szép zöld is lesz tőle. a jobb komplex műtrágyákban szerepel mint kiegészítő de pl a pétisóban is van de ebbe nincs foszfor és kálium csak nitrogén.

+ Vasgálic (vasszulfát) : vízben hígítva 80-100g / 10 liter / 100m2
(Erősen zöldíti a füvet és egyébként a moha ellen is nagyon jó) pont ezért szárit (dehidratál ) azaz vigyázni kell hogy a füvet ne bántsa a pontatlan ki adagolás vagy a fellépő vízhiány.
Vasgálical vigyázni mert térkövet megfoghatja (azaz rozsda sárga foltok lehetnek rajta – de a fűvel csodákra képes

 

Adagolás: minden jobb fajta gyeptrágya csomagolásán a gyártó feltünteti a szükséges mennyiségeket

Kézi szórók használata ajánlott az egyenletes szórás miatt, néhány ezer forint, de nagy segítséget ad
az egyik legismertebb a Scotts Handy Green

Az olcsóbb műtrágyák, pl :pétisók vagy Yara típusok viz hatására egyből oldódnak amit a fű egyből felhasznál, de ahogy telnek a hetek öntözés hatására ez kimosódik a gyökér zóna alá és elkezd sárgulni a fű – először foltokban.
Amennyiben nem érsz rá, de szeretnél egész évben zöld pázsitot, használd a scotts 8-9 hónapos trágyáját. 1x kell kiszórni tavasszal, és valóban szeptemberig tartja a fű szép zöld színét. Nem lesz tőle annyira sűrű a fű, mint a 2 hónapos trágyáktól. Hátránya, hogy egy gombabetegségből itt lassabb a felépülés, mivel év közben nem trágyázol, illetve tavasszal sárgább a fű, mivel ősszel sem szórsz téli kondit, ami hiányzik a fűnek.
A fent említett 2 hónapos műtrágyázástól a gyep megerősödik és nagyon besűrűsödik, amitől viszont könnyen gombásodhat.

Ezek megelőzésére gyepszellőztetés szükséges és permetezés:

 

Gyepszellőztetés:

Javasolt évente legalább kétszer (tavasz és ősz) – a vetett fű esetében a az 1 éves füvet még nem ajánlott, mert még gyengébb a gyep. ha 2019 ősz a vetés akkor majd 2021 tavasz az első alkalom. (van kivétel, de ritka : 2018 szeptemberi vetés olyan sűrű és erős lett hogy 2019 áprilisban kellett szellőztetni).. Toscana..
Tavasszal késes gép használata javasolt, ősszel pedig a rugós. Ha csak késes van akkor ősszel finomabban, hogy tél előtt vissza tudjon erősödni.

 

Vegyszerek : link
-Gombásodás megelőzésére évente kétszer Amistar+Dithane+Bumber koktél fújása javasolt. Dithane-t többször is lehet fújni egy évben.
Amistar -t sokan használják együt a Ridomil Gold MZ-vel és jo tapasztalatok vannak. Plussz a régi Bumper – vagy a Dithane
Ez az ABD a klasszikus gomba gyilkos koktél – és permetezés után beöntözéssel használjuk – azért hogy a hatóanyagok ne csak fent a levélzeten szivódjanak fel hanem lent a gyökérzeten és plussz a talajon is hasson. – megelőzésre is lehet fújni évente max 2-3 alkalom – majd cserélni vagy elhagyni egyes anyagokat hogy ne legyen rezisztencia

Na lássuk a koktél rövidítéseket:
ABD – Amistar – Bumper – Dithane
ABR Amistar – Bumper – Ridomil
ASR Amistar Switch Ridomil
ATR Amistar Topas Ridomil
ADT Amistar Dithane Topas
Amistar helyett lehet Mister is.
Adagolások mindig 100m2-re vonatkoznak és 10 Liter vízben oldjuk majd permetezzük ki vagy locsoló kannában kihordjuk (inkább az előbbi )
Amistar / Mister 10ml
Bumper 2-3ml (már megszűnt )
Ridomil Gold MZ 20g
Dithane 20g
Switch 5ml
Topas 5ml

+ mehet vasgálic ezzel együtt keverve 80-100gr / 10Liter / 100m2
Ui : ezek vegyszerek – szélcsendes időben óvatosan használjuk – és folyamatosan nem szabad fújkálni mert a növény hozzászokik és nem fog használni (cserélgetni kell az összetevőket )
Persze nem mindig kell ilyen “koktél”
Pl : AR is már elég jó de önmagában is mindkét anyag.
Különböző gomba fajtákra más és más anyagok a jobbak de az már egy nagyobb lélegzet…..

 

Gyomírtás az első hónapokban:

Ha már elvetetted a fűmagokat és el is indult a csírázás akkor már kézzel ne húzgáld ki a gyomokat mert “értékes” füvet is kifogsz húzni…Hidd el a rendszeres fűnyírással a fű fog nyerni a gazzal szemben. ha még is kell vegyszeres gyomirtás akkor a fiatal gyepre gyomirtó szer fújása nem javasolt 6-8 hetes koráig. (pl .gyomstop és társai)
Scoots Weed Control – gyomirtós műtrágya : beállt füvet erősíti 22-5-5- de a gyomokat eltünteti a 2.4D+ dicamba hatóanyagtól. Első 6 hónapban nem javasolt a használata. Felülvetés után sem javasolt mert csírázásgátló hatása is van (használati utasításokat tartsd be a jó eredményért)

 

Muhar:

Amennyiben kezd elszaporodni kertedben a muhar (főleg tavaszi vetésben), nagyon gyorsan szedd ki őket kézzel, amíg nem hoznak magot. Vagy használj szuperszelektív gyomirtót. Az általad keresett termék neve:
PUMA Extra
Hazánkban nem kapható sajnos csak engedéllyel, viszont Szlovákiából, Ausztriából szabadon beszerezhető.

 

Általános Teendők ősszel és kora tavasszal: (Füves naptár)

1. szept végéig nyírsz-locsolsz, az utóbbit egyre ritkábban
2. okt végéig nyírsz, locsolni alig vagy semmit, hó 2. felében kiszórod a káliumos trágyát
3. nov még nyírsz időjárástól függően 1-2x. Hó végén vagy az utolsóó nyírás után, ha extra védelmet akarsz akkor lepermetezed Amistar + Bumberrel.
4. dec ha nagy meleg van és megnőtt a fű, lenyírod, ha nincsen meleg, hóembert építesz a gyereknek
5. márc végén ha már kiolvadt, felszáradt és nem puha a talaj, nyírsz, szellőztetsz (késes), majd trágyázol egy erős nitrogénessel.

“A GYIK első része egy külső fórum 2012-es kovacsi1976 összegyűjtésén alapszik ami sz.attila, Samubá és stb felhasználók írási, segítségei.”
Köszönjük, hogy annak idején lerakták az alapokat

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz, vagy kérj egyéni tanácsot.