Műtrágya teszt 2021 – Feri 1

2017 őszi vetés Agro Largo Stadion sport fűmagkeverékkel a 150m2-es töltött kb10cm fekete föld talajon. (alatta sárga homok tenger) – teljes felülvetés Landscaper pro Supreme fűmaggal 2020 őszén. Automata öntözőrendszer Hunter MP rotátor szóró fejekkel.

Terv: Mivel robotfűnyíró nyírja ezt a területet, fontos, hogy egyenletes legyen a tápanyag ellátás és ez által a növekedése is a fűnek. Ezért a Landscaper Pro Full Season 8-9 hónapos a teszt alany –  azaz teljes szezonra csak 1x március végén kell szórni.

A robotfűnyírós „mulcsuzós” vágás minimálisan segíti a talajt és így a füvet a tápanyag visszamaradásában. Az elmúlt évben szinte észre sem lehetett venni ennek pozitív hatását amikor eljött a kb naptári ideje amikor szórni kellett volna akkor már a fű is mutatta, hogy kell neki a tápanyagutánpótlás.

Március 27: Landscaper Pro – Pre winter téli műtrágya jól dolgozott a télen, mert a többi kerttől eltérően én már a 3. fűnyírásnál jártam ezen a napon. Természetesen késes talajlazítás után jött az ICL Landscaper Pro – Full Season 8-9 hónapos műtrágya szórása 60 g / m2 adagban!!!  a 150m2-re kimértem a 9kg!!!-ot külön vödörbe. Handy green kézi szóró 4. fokozatán többször bejártam a területet és egyenletesen kiszórásra került a tápanyag. Majd kapott egy 40 perces öntözést zónánként.

Első benyomás: Közepes szemcse méret, több féle színben nagy profi hatást kelt. Kiszórása egyszerű és könnyű volt, nem akadtak be a golyók a kis reteszekbe. Mivel dupla mennyiséget kell kiszórni egy normál műtrágyához képest ezért javasolt a jobb állapotű füves udvarokban használni, mert rengeteg golyó lesz a földön – és ha nagyon ritka a talaj akkor ez bizony sokáig látszódni fog. Egyáltalán nem porolt, könnyen használható volt.

Nagy reményeket fűzök hozzá.

Április 1: azaz 5 nap múlva. A Full Season hiába a lassabban indló típus, de nagyon várt vízzel betudta indítani a gyepet. A következő 2 hétben még sokat fog zöldűlni a műtrágya hatására és a tervek szerint ez igy is marad min. Októberig egyéb tápanayg kiszórása nélkül.

 

Április 11: A Full Season műtrágya golyói és a kis cirkáló is jól meg vannak egymással 🙂

 

Április 11: Egyre szebb a színe, már csak az őszi felülvetés fiatal fünek a színe miatt látszik foltosnak – ( fényképeken jobban kiadja mint élőben) – viszont határozottan tetszik eddig – ha ezt tartani is fogja nyár végéig akkor nekem a robot alatt….. akkor…… 🙂

 

Április 25: Full Season jól viseli a nehéz körülméyneket is – a héten néhány tonna talicska formájában meg lett mozgatva rajta, de 1-2 nap alatt ennek már semmi nyoma. A kép készülésének napján és taposva volt rendesen…. Sajnos a perje foltok innen fentről nagyon látszódnak, de ezt el tekintve lentről, nagyon szép zöld egészséges a fű. Hozza az új hajtásokat és erősödik, sűrűsödik. (Továbbra is 30mm a vágási magasság)

 

Május 3: Annyira beindult a fű, „de nem csak ezen a területen hanem mindenkinél aki az alapokat megadja a fűnek” , hogy itt a robot 30mm-en ha 1 napot kihagy akkor már majdnem sok neki amit vágni kellene, azaz a hétvégi esők elvonulása után most már minden nap mennie kell – ez van a 30mm ezt kívánja. -Perjefoltok továbbra is látszanak. + infó áprilisban csak 4 alkalommal ment az öntözőrendszer.

 

Július 11: Rövid összegzésként annyit, hogy a Full Season tartja magát és minden ok volt- vagyis az lett volna, de picit halványnak nem olyan szép zöldnek láttam és a 30mm vágási magasságra és a kánikulára fogtam. Majd kezem ügyébe került egy 10:5:20 +4MgO egyszerű nem burkolt műtrágya – és megszórtam vele Június 28-án. Jól tettem és pár nap múlva határozottan látszott hogy kellett neki egy kis kálium plussz ( no meg nyilván a több is) – azért azt is hozzá teszem a teszt másik területén Feri 3 ahol a Full Season 40mm-es Toscanaval van ott még ennyire sem látszodott a Kálium hiány – de az is megkapta és ott is segített.

Szept 18: A terület továbbra sem kapott műtrágyát csak is a Full Season, várja a szellőztetést szept 27 és a Téli műtrágyát ami az ICL HIgh K lesz

Okt 2: Rugós szellőztetés Szept 27-én megtörtént a fű továbbra is remek állapotban van – hónap végén a Téli műtrágya is kiszórásra kerül.

Nov 22: ICL High K téli műtrágy kiszórása November 3 és a gyengén induló télben a fű nagyon szép állapontban van még, amire a High k is segít már közel 20 nappal a kiszórás után.

Dec 8: Enyhe tél – nap sütés,  jó álapotban lévő fű nagyon szép zöld és továbbra is növekszik – gyengén, de 2 hetente egy kis fazon igazítás rá fér.