Őszi teendők

Első kérdés mindig a Mikor, Mit és Hogyan na meg a Miért?! A válasz sajnos nem egyszerű, de próbáljunk pár alap dolgot sorba rakni és így talán könnyebb lesz át látni a teendőket.

Mikor: az őszre való felkészülés augusztus végén szeptember elején esedékes

Mit: Gyepszellőztetés, tápanyagkijuttatás, öntözési idők beállítása és esetleges felülvetések

Hogyan: na ezt próbálom picit részletesebben pontról – pontra átvenni

Miért: Az elmúlt 5-6 hónapban a folyamatos intenzív gondozás miatt és a természet rendje szerint – növekszik fejlődik és elhal a fű….ennek egy része elbomlik, de nagy része filcrétegként marad a talajfelszínen elzárva a vízet, tápanyagot, levegőt a gyökérzettől. Ennek eltávolítása után szószerint fellélegzik a fű és új erőre kap és 1-2 hét múlva szebb lesz mint volt.

 

Fiatalabb mint 1 éves a füvem:

Azaz tavaly ősszel vagy tavasszal vetetted a füvet és már nagyon csinálnál vele valamit, mert mindenki más is fog. Kell is csinálni, de nem pontosan ugyanazt, mint egy beállt erős gyepnél. A fiatal fű még gyenge nincs megerősödve a gyökérzete ezért a talaj lazítás (késes) és gyepszellőztetés (rugós) gép használata nem indokolt. Vannak esetek és nagyon jól sikerült vetések ahol lehet mert kifogja bírni, de a legtöbb esetben nem kell egyik sem. Ősszel a finomabb rugós gyepszellőztetés a javasolt főleg a fiatal állományoknál, de ahogy fentebb is írtam csak akkor csináld, ha indokolt. Mélység állítás: kezd a legkisebbel és gyakorolj főleg, ha még nem végeztél ilyet. Ez kb -3mm és ha a filc réteg lent van a talajon még akkor -6mm-el is lehet próbálkozni, de mélyebbre ne menj. Több kárt okozhatsz mint amennyi hasznot várunk az egésztől………Csak késes géped van? akkor inkább ne csináld, várd meg a tavaszt és majd akkor vedd elő a gépet…..de a többi teendő mehet.

 

 1. Fűnyírás a szokott magasságon, a legtöbb kertben 4-5cm körül jól tartható egész évben
 2. Gyepszellőztetés  nem kell, csak ha indokolt
 3. Felülvetés, ha indokolt akkor most meg lehet tenni. (homokkal, homokosfölddel meg lehet szórni vékonyan, hogy a magok ne látszódjanak ahol nagyobb foltok vanak)
 4. Tápanyag kijuttatás nitrogén dús NPK műtrágya kiszórása (éves műtrágya program)
 5. Beöntözés : egy normál öntözési ciklus mehet nyugodtan (öntözés)
 6. Műtrágya típusától függően fog változni a fű növekedésének, fejlődésének az üteme, de 1-2 héten belül elkezd erősödni, növekedni, zöldülni.
 7. Ha a növekedés elérte a 6-7cm magasságot (azaz +30%ot nőt) akkor lehet újra nyírni és ezt az 1/3-os nyírási szabályt tartani egész évben. Ez kb 3 naponta (heti 2x) jelent nyírást. (Fűnyírás)

  Az első két kép forrása : www.pazsitgondozas.hu

  Régebbi akár több éves fű:

  Jelen esetben mindegy, hogy szép volt e idén, vagy csak évekkel ezelőtt.

   

  1. Fűnyírás a szokott magasságon, a legtöbb kertben 4-5cm körül jól tartható egész évben, van akinek a gépe tud pl 0,5cm -t is lefelé állítani a megszokottól, hogy a talajlazítás könnyebb legyen – ha a fű levélzete is engedi akkor mehet – de nem fontos- ha nem vagy biztos benne akkor inkább tartsd magad a jól bevált magasságon)
  2. Gyepszellőztetés  a rugós adapterrel történik, de ha csak késes van mehet az is, csak finomabban. Túl erős késes kezelés ősszel nem javasolt, mert ha ritka az állomány akkor a szellőztetés még ritkábbá teszi és nem fog a tél előtt kellően vissza zárni és nehezen fogja viselni a telet. Ha a rugóssal is most csinálod először akkor ne kezd mélyen inkább csak 3 vagy 6mm-el. Ha nagy felülvetést akarsz így is úgy is akkor mehet mélyebben. Indulásnál és az egyenes végén óvatosan – egyhelyben nem forgatjuk a kést, térkőre vigyázzunk. Mehet hosszában és keresztben is. Kész vagy a gépes szellőztetéssel ( létezik kézi gyepszellőztető is – hasonló a formája mint a gereblye) ha ezen folyamatok meg vannak akkor a nagyrészét szedd össze lombgyűjtővel zsákold be és a maradékot fűnyíróval könnyen feltudod szívni.
  3. Felülvetés, ha indokolt akkor most meg lehet tenni. (homokkal, homokosfölddel meg lehet szórni vékonyan, hogy a magok ne látszódjanak….. ahol nagyobb foltok vanak)
  4. Tápanyag kijuttatás nitrogén dús NPK műtrágya kiszórása (éves műtrágya program)
  5. Beöntözés : egy normál öntözési ciklus mehet nyugodtan (öntözés)
  6. Műtrágya típusától függően fog változni a fű növekedésének, fejlődésének az üteme, de 1-2 héten belül elkezd erősödni, növekedni, zöldülni.
  7. Ha a növekedés elérte a 6-7cm magasságot (azaz +30%ot nőt) akkor lehet újra nyírni és ezt az 1/3-os nyírási szabályt tartani egész évben. Ez kb 3 naponta (heti 2x) jelent nyírást. (Fűnyírás)

  Tápanyag – Műtrágya: NPK azaz Nitrogén – Foszfor – Kálium az összetevők, de nekünk az őszre (a fű újra intenzív növekedésnek indul és szüksége van a nitrogén többletre) való felkészülésre a Nitrogén túl súlyos NPK műtrágyára lesz szükség lehetőleg a jobbik fajta burkolt műtrágyákból válasszunk.

  Az árak folyamatosan változnak, de az összehasonlítási lehetősége miatt benne hagyom – frissítve 2023.08.21

  Landscaper Spring & Summer 6-8hét 20-0-7 –rendelési link

  5kg  vagy 15kg 

  kb 20.750Ft Kupon kód: FUAPOLAS 15 kg zsák ~ 450m2-re (kb 30g / m2) – 40-50% -os NPK burkoltság műtrágya teszt:

   

  Landscaper Maintenace 2-3 hó 20-5-8- rendelési link

  kb 22.000Ft Kupon kód: FUAPOLAS  15kg zsák  ~ 450m2-re (kb 30g / m2) kb 80%-os NPK burkoltság műtrágya teszt:

   

  Sportmaster High N 26-5-11 – rendelési link

  kb 28.500Ft Kupon kód: FUAPOLAS 25 kg zsák ~ 800-1000m2-re (kb 25-30-g / m2) ezen termék burkoltsága kevesebb kb 60%

   

   Kite Tavaszi 4kg 2-3 hó 28-5-10 – rendelési link

  kb 6.200 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 4 kg zsák ~ 140m2-re (kb 25-30g / m2)

   

  Kite fenntartó 4kg  20-5-8 – rendelési link

  kb 5.937Ft Kupon kód: FUAPOLAS 4 kg zsák ~ 140m2-re (kb 25-30g / m2) de létezik 10kg (320m2)

   

  Beckmann fenntartó 25kg 20-5-8   2-3 hó – rendelési link

  kb 30.123 Ft Kupon kód: FUAPOLAS 25kg zsák  ~ kb.800-1000m2-re (kb30g / m2) műtrágya teszt:

   

  Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz