Műtrágya teszt 2021 – Feri 3

2018 szeptemberi vetés ICL Toscana fűmagkeverékkel. kb 50 m2 az utcán lévő 3 terület összesen. Valami sziklás útalap lehet alul igy csak 10cm föld jutott neki – ezért is választottam a nádképűcsenkesz keveréket, de azért a vízről Automata öntözőrendszer Hunter MP rotátor szórófejek gondosokodnak.
Terv: A terület teljesen déli fekvésű és semmi árnyék nincs. 3 terület 3 különböző műtrágya program.

Feri 3.3 – Kis terület kb 10m2 egyből kapta a Full Season 8-9 hónapos műtrágyát 60g/ m2 adagban.

Március 27: Landscaper Pro – Pre winter téli műtrágya jól dolgozott a télen, mert a többi kerttől eltérően én már a 3. fűnyírásnál jártam ezen a napon. Természetesen késes talajlazítás (ettől féltem mert 2020 őszén egy nagyon durva pajor támadás volt ezen részen) – de simán vette a késes akadályt- ez ezután jött a műtrágya szórás.

5 nappal a szórás után minimális zöldülés látszik, de előtte sem volt nagyon kifakulva és a Pre-winter viszonylag jol tartotta. De ennek a műtrágyának nem is az a fő előnye, hogy hamar indítson – sokkal inkább, hogy sokig dolgozzon.

 

Április 7: Egyenletes zöldülés tapasztalható a hosszú hatású műtrágyánál is, de minimálisan halványabb még a terület közepe – de mondhatni, hogy ezt csak fénykép adja vissza. Jelenleg az első 10 nap után nincs különbség gyors Spring&summer és a hosszú hatású Full season között.

 

Április 11: Ami a leginkább látszik a 4 nappal ezelőtti képhez képest, hogy a terület bal szélén lévő rész is besűrűsödött. Durva ez a Toscana, de mennyit változozz néhány nap alatt?! Oke ez nem a Műtrágya képessége, bár kitudja – a Full Season mire képes még 🙂 

 

Április 25: Full season nem marad el semmiben sem a 1-2 vagy a 2-3 hónapos műtrágyák indítási ütemében. Nincs drasztikus különbség. Lehet hogy ez a hűvösebb tavasz következménye is lehet, de ezen terület melett a 3.2 a gyors Spring&summer van és nem látszik HŰ-Ha különbség.

 

Május 3: A Full Season eddig nagy befutó – semmi különbség egyenlőre a Spring&summer gyorsaságához képest – ugyanugy beindult ez is annak ellenére hogy 8-9 hónapos azaz jobban burkolt. Növekedés is ugyanaz a területen – ha nem tudnám, hogy két különböző tápanyag van a területeken akkor nem lehetne megmondani róla. A kép direkt nyírás előtt készül, hogy legyen ilyen is. Heti 2x símán ezt is nyírni kell – pedig a Toscana lasabban növő mint az egyéb keverékek.

 

Július 11: Ezen három terület közül itt már március óta van az ICL Full Season 8-9 hónapos műtrágya és semmi megingás nincs, pedig semmi árnyék, teljesen déli fekvés és még aszfalt út és még a fű alatt is 10cm-el már sziklás útalap. Viszont úgy látom minden működik. Extra Kálium NPK 10:5:20 formájában egy kis külön tesztet csináltam és azt tapasztatam, hogy még az ellenálló erős sűrű Toscana is megköszönte. Zöldebb lett és szebb és még a szárazság foltok is lassabban jelentek meg – tudom ez sok mindentől függ, de mivel saját terület így elég jól megtudtam figyelni. Ui: a Káliumot nem szabad “elhanyagolni” kihagyni. Még akár így külön is rátudunk segíteni egy nem burkolt kálium dús műtrágyával is, – Jól be kell ezt is öntözni szórás után.

Feri 3.2 – Középső terület kb 15m2 először a Spring&Summer tavaszi indító műtrágyát kapta, amely segíti helyzetbe hozni a füvet amit majd a hosszú hatású Full Season 8-9 hónapos műtrágya fog követni.

5 nappal a szórás után erősebb zöldülés látszik, amely mindeképp a Spring&Summer javára mondható. – a közepén lévő ” folt az még a pajor támadás eredménye”.

Konlúzió: A full season is indított a füvön, de könynen lehet, hogy csak a víznek örült meg a fű, viszont határozottan látszik, hogy a Landscaper Pro Spring&Summer erősebben indított és javasolt is ezzel elkezdeni a szezont.

 

Április 7: Tovább erősödött és zöldült a terület, hamarosan közelebbről is megvizsgáljuk.

 

Április 11: Szinbeli változás nincs – itt is inkább az látható, hogy sokat sűrűsödött a fű és a kisebb hiányosságok már már alig vannak. Itt már a Spring&Summer 2 hónapos dolgozik.

 

Április 25: Egységes zöld mára a kisebb halványabb foltok is eltüntek – újra régi pompájában ragyog a 2 éves Toscana.

 

Május 3: Mostmár teljesen egységes zöld és a tavalyi pajor támadásnak már semmi nyoma. – kivéve néhány szélen ahol a gyökér nélküliséget a melegbeton megbüntette 🙂 ott fel jött 1-2 gyom, de majd azt is kezeljük egy tesztben 🙂

 

Július 11: Nagyon szép a fű – sűrű és egyenletesen nő – nem érzékelek különbséget a Full Sesaon és a melette lévő All round között sem színre sem növekedési gyorsaságban. Nyár végére kiderül melyik hogy fogja bírni mert papiron az All Round Feri 3.1 Augusztus végére el kellene kezdeni-e halványodni. Természetesen ez a terület is megkapta az extra káliumot NPK 10:5:20 arányban egy nem burkolt műtrágyával.

Feri 3.1 – Az álló képen a felső terület kb 25m2. Először itt is a Spring&Summer tavaszi indító műtrágyát kapta, amely segíti helyzetbe hozni a füvet amit majd a hosszú hatású Landscaper Pro All Round 4-5 hónapos műtrágya fog követni.

5 nappal a szórás után erősebb zöldülés látszik itt is, (bár a képeken nem biztos, hogy jól látszik) amely mindeképp a Spring&Summer javára mondható és ez még jól fog jönni amikor az All round kezd el majd dolgozni.

Konlúzió:  a Landscaper Pro Spring&Summer erősebben indított és javasolt is ezzel elkezdeni a szezont. az apróbb szemcsékkel az ilyen kis keskeny pici területeken és egyenletesen lehet szétszórni a műtrágyát.

 

Április 7: Tovább erősödött és zöldült a terület, a kisebb sárga foltok is eltüntek azaz egyenletesen felvette a tápanyagot. Öntözés továbbra is 3 naponta.

 

Április 11: Itt is az látható, hogy az első napokban bezöldült, majd elkezdett sűrűsödni és sokkal egyenletesebb képet ad a terület.

 

Április 25: Itt szintén Spring&summer van mint a 3.2-n (mert azt hittem szükséges lesz) és nem akartam csak a Full season-el nyitni (azt hittem lassú lesz) és hát egybe nézve az utcai területet egyáltalán nem látszik, hogy különböző a tápanyag.

 

Május 3: Minél nagyobb felületen van a Toscana annál szebb amit mutat- főleg ha jó tápanyag van alatta – megkapja avizet és a min. heti 2 nyírást. A héten történt: -Két biciklis az utcán.

Lány- Oda néz milyen fű ez?!

Fiú – Bár tudnám…… 

 

Július 11: Régen mutattam már képet, de igazából azét mert nem történt semmi érdekes – igazából ezt akarjuk mindig. Csak nyírni és öntözni. Azért ezen teszt felületekre is kiadtam az extra Káliumos műtrágyát ami 10:5:20 volt és normál burkolatlan – belső teszt volt hogy vajon a kevés kálium miatt halványabb e amit szerettem volna. Persze nem lett májusi zöld, de azért javult. Nem lett volna ez kötelező ezt meglépnem, de majd az éves összefoglalóhoz kellett egy ilyen kis mini teszt.