Műtrágya teszt 2021 – Feri 3

2018 szeptemberi vetés ICL Toscana fűmagkeverékkel. kb 50 m2 az utcán lévő 3 terület összesen. Valami sziklás útalap lehet alul igy csak 10cm föld jutott neki – ezért is választottam a nádképűcsenkesz keveréket, de azért a vízről Automata öntözőrendszer Hunter MP rotátor szórófejek gondosokodnak.
Terv: A terület teljesen déli fekvésű és semmi árnyék nincs. 3 terület 3 különböző műtrágya program.

Feri 3.3 – Kis terület kb 10m2 egyből kapta a Full Season 8-9 hónapos műtrágyát 60g/ m2 adagban.

Március 27: Landscaper Pro – Pre winter téli műtrágya jól dolgozott a télen, mert a többi kerttől eltérően én már a 3. fűnyírásnál jártam ezen a napon. Természetesen késes talajlazítás (ettől féltem mert 2020 őszén egy nagyon durva pajor támadás volt ezen részen) – de simán vette a késes akadályt- ez ezután jött a műtrágya szórás.

5 nappal a szórás után minimális zöldülés látszik, de előtte sem volt nagyon kifakulva és a Pre-winter viszonylag jol tartotta. De ennek a műtrágyának nem is az a fő előnye, hogy hamar indítson – sokkal inkább, hogy sokig dolgozzon.

 

Április 7: Egyenletes zöldülés tapasztalható a hosszú hatású műtrágyánál is, de minimálisan halványabb még a terület közepe – de mondhatni, hogy ezt csak fénykép adja vissza. Jelenleg az első 10 nap után nincs különbség gyors Spring&summer és a hosszú hatású Full season között.

 

Április 11: Ami a leginkább látszik a 4 nappal ezelőtti képhez képest, hogy a terület bal szélén lévő rész is besűrűsödött. Durva ez a Toscana, de mennyit változozz néhány nap alatt?! Oke ez nem a Műtrágya képessége, bár kitudja – a Full Season mire képes még 🙂 

 

Április 25: Full season nem marad el semmiben sem a 1-2 vagy a 2-3 hónapos műtrágyák indítási ütemében. Nincs drasztikus különbség. Lehet hogy ez a hűvösebb tavasz következménye is lehet, de ezen terület melett a 3.2 a gyors Spring&summer van és nem látszik HŰ-Ha különbség.

 

Május 3: A Full Season eddig nagy befutó – semmi különbség egyenlőre a Spring&summer gyorsaságához képest – ugyanugy beindult ez is annak ellenére hogy 8-9 hónapos azaz jobban burkolt. Növekedés is ugyanaz a területen – ha nem tudnám, hogy két különböző tápanyag van a területeken akkor nem lehetne megmondani róla. A kép direkt nyírás előtt készül, hogy legyen ilyen is. Heti 2x símán ezt is nyírni kell – pedig a Toscana lasabban növő mint az egyéb keverékek.

 

Július 11: Ezen három terület közül itt már március óta van az ICL Full Season 8-9 hónapos műtrágya és semmi megingás nincs, pedig semmi árnyék, teljesen déli fekvés és még aszfalt út és még a fű alatt is 10cm-el már sziklás útalap. Viszont úgy látom minden működik. Extra Kálium NPK 10:5:20 formájában egy kis külön tesztet csináltam és azt tapasztatam, hogy még az ellenálló erős sűrű Toscana is megköszönte. Zöldebb lett és szebb és még a szárazság foltok is lassabban jelentek meg – tudom ez sok mindentől függ, de mivel saját terület így elég jól megtudtam figyelni. Ui: a Káliumot nem szabad „elhanyagolni” kihagyni. Még akár így külön is rátudunk segíteni egy nem burkolt kálium dús műtrágyával is, – Jól be kell ezt is öntözni szórás után.

Augusztus 30: A nyár végén is kiváló formában van a Toscana bár a Pajor kezdi meg támadni alulrol.

November 3: Bár nem  a legszebb kép, viszont jól látszik, hogy hiába szép erős a fű, jó műtrágya program ha a pajor támadásba lendül. High K téli műtrágya ezen a napon lett kiszórva

November 24: Jöhet a hideg, fagy és hó – felkészültünk tisztességesen- újra kirobbanó formában a Toscana

December 8: Az enyhe idő miatt az erős gyökérzetű Toscana is kívánja a nyírást.

Feri 3.2 – Középső terület kb 15m2 először a Spring&Summer tavaszi indító műtrágyát kapta, amely segíti helyzetbe hozni a füvet amit majd a hosszú hatású Full Season 8-9 hónapos műtrágya fog követni.

5 nappal a szórás után erősebb zöldülés látszik, amely mindeképp a Spring&Summer javára mondható. – a közepén lévő ” folt az még a pajor támadás eredménye”.

Konlúzió: A full season is indított a füvön, de könynen lehet, hogy csak a víznek örült meg a fű, viszont határozottan látszik, hogy a Landscaper Pro Spring&Summer erősebben indított és javasolt is ezzel elkezdeni a szezont.

 

Április 7: Tovább erősödött és zöldült a terület, hamarosan közelebbről is megvizsgáljuk.

 

Április 11: Szinbeli változás nincs – itt is inkább az látható, hogy sokat sűrűsödött a fű és a kisebb hiányosságok már már alig vannak. Itt már a Spring&Summer 2 hónapos dolgozik.

 

Április 25: Egységes zöld mára a kisebb halványabb foltok is eltüntek – újra régi pompájában ragyog a 2 éves Toscana.

 

Május 3: Mostmár teljesen egységes zöld és a tavalyi pajor támadásnak már semmi nyoma. – kivéve néhány szélen ahol a gyökér nélküliséget a melegbeton megbüntette 🙂 ott fel jött 1-2 gyom, de majd azt is kezeljük egy tesztben 🙂

 

Július 11: Nagyon szép a fű – sűrű és egyenletesen nő – nem érzékelek különbséget a Full Sesaon és a melette lévő All round között sem színre sem növekedési gyorsaságban. Nyár végére kiderül melyik hogy fogja bírni mert papiron az All Round Feri 3.1 Augusztus végére el kellene kezdeni-e halványodni. Természetesen ez a terület is megkapta az extra káliumot NPK 10:5:20 arányban egy nem burkolt műtrágyával.

Augusztus 30: A nyár végén is kiváló formában van a Toscana 1-1 gyom tud csak teret találni benne – brutálisan sűrű

November 3: Bár nem  a legszebb kép, viszont jól látszik, hogy hiába szép erős a fű, jó műtrágya program ha a pajor támadásba lendül. High K téli műtrágya ezen a napon lett kiszórva

November 24: Jöhet a hideg, fagy és hó – felkészültünk tisztességesen- újra kirobbanó formában a Toscana

December 8: Az enyhe idő miatt az erős gyökérzetű Toscana is kívánja a nyírást.

Feri 3.1 – Az álló képen a felső terület kb 25m2. Először itt is a Spring&Summer tavaszi indító műtrágyát kapta, amely segíti helyzetbe hozni a füvet amit majd a hosszú hatású Landscaper Pro All Round 4-5 hónapos műtrágya fog követni.

5 nappal a szórás után erősebb zöldülés látszik itt is, (bár a képeken nem biztos, hogy jól látszik) amely mindeképp a Spring&Summer javára mondható és ez még jól fog jönni amikor az All round kezd el majd dolgozni.

Konlúzió:  a Landscaper Pro Spring&Summer erősebben indított és javasolt is ezzel elkezdeni a szezont. az apróbb szemcsékkel az ilyen kis keskeny pici területeken és egyenletesen lehet szétszórni a műtrágyát.

 

Április 7: Tovább erősödött és zöldült a terület, a kisebb sárga foltok is eltüntek azaz egyenletesen felvette a tápanyagot. Öntözés továbbra is 3 naponta.

 

Április 11: Itt is az látható, hogy az első napokban bezöldült, majd elkezdett sűrűsödni és sokkal egyenletesebb képet ad a terület.

 

Április 25: Itt szintén Spring&summer van mint a 3.2-n (mert azt hittem szükséges lesz) és nem akartam csak a Full season-el nyitni (azt hittem lassú lesz) és hát egybe nézve az utcai területet egyáltalán nem látszik, hogy különböző a tápanyag.

 

Május 3: Minél nagyobb felületen van a Toscana annál szebb amit mutat- főleg ha jó tápanyag van alatta – megkapja avizet és a min. heti 2 nyírást. A héten történt: -Két biciklis az utcán.

Lány- Oda néz milyen fű ez?!

Fiú – Bár tudnám…… 

 

Július 11: Régen mutattam már képet, de igazából azét mert nem történt semmi érdekes – igazából ezt akarjuk mindig. Csak nyírni és öntözni. Azért ezen teszt felületekre is kiadtam az extra Káliumos műtrágyát ami 10:5:20 volt és normál burkolatlan – belső teszt volt hogy vajon a kevés kálium miatt halványabb e amit szerettem volna. Persze nem lett májusi zöld, de azért javult. Nem lett volna ez kötelező ezt meglépnem, de majd az éves összefoglalóhoz kellett egy ilyen kis mini teszt.

Augusztus 30: A nyár végén is kiváló formában van a Toscana, meg se kottyant neki a száraz nyár – brutálisan sűrű

November 3: Bár nem  a legszebb kép, viszont jól látszik, hogy hiába szép erős a fű, jó műtrágya program ha a pajor támadásba lendül. High K téli műtrágya ezen a napon lett kiszórva

November 24: Jöhet a hideg, fagy és hó – felkészültünk tisztességesen- újra kirobbanó formában a Toscana

December 8: Az enyhe idő miatt az erős gyökérzetű Toscana is kívánja a nyírást.