Gyomirtás

Nem egyszerű feladat és sok lehetőségünk is van, de a legtöbb esetben vegyszerhez kell nyúlnunk.

Fűnyírás:

Sokszor halljuk, hogy nyírd a füvet rendszeresen pl heti 2x az a fűnek is jót tesz ez igaz (Fűnyírás) a gyomok pedig nem szeretik a folyamatos vissza vágást és idővel kikopik a fű közül. Ez így is van, de a gyomok nagyon jól alkalmazkodnak és egyes fajok már 2-3cm-en is tudnak termést hozni, virágozni. Azaz a vágási magasság alatt éldegélnek. Ekkor jó tanács lehet, hogy engedjük 2-3 nappal tovább megnőni -esetleg kétszikű gyomirtóval kezelni – majd 2-3 nap múlva vissza vágni az egész felületet. Ekkor a gyomot is megtudjuk nyírni amit nem fog szeretni + a gyomirtót is megkapta.

Gyomirtó vegyszerek

Nagyon nagy a választék, de a fenti link alatt néhány bevált típust találsz és azok keverési arányát. Hangsúlyozom, hogy tartsuk be a gyártó előírásokat és a javasolt munkavédelmi felszereléseket is. Sokszor kérdezzük, hogy használatuk után mikor mehet rá a kutya, gyerek a fűre. Ezen anyagok adatlapjain szerepel egy olyan Munkaegészségügyi várakozási idő. Legtöbb esetben 0 nap, de ellenőrizzétek használat előtt mit is fújtok ki a környezetbe ahol éltek. Érdemes azonban úgy ütemezni a permetezést, hogy aznap már ne használjuk a füvet és a kutyákat is el vinni 1-2 órára sétálni. Vegyszer adagolás javaslatok

Kétszíkű gyomirtók:

Ezeket használjuk a legtöbb alkalommal, mert a füvet nem károsítják, de a gyomokat a legtöbb esetben kiirtja. Használatuk: Javasolt fűnyírás után 1-2 nappal használni, ne legyen vizes a fű levélzete és permetezés után se essen az eső vagy öntözzünk min 4-5 órán keresztül. Kerüljük a nyári hőségben való permetezést. Mivel vízben hígítjuk és permetezés után gyors a párolgás 25C felett is már ezért nem tud a gyomnövényben felszívódni és nem lesz hatásos a gyomirtó szer. Másnap hajnalban mehet pl. az automata öntözés már. Fiatal friss füvet még az első 3 hónapban nem javasolt gyomirtózni.

        Legnépszerűbb típusok: pl Gyomstop, Bofix, Colombus

 

Gyomstop sok helyen beszerezhető a legtöbb kerti gyom ellen hatásos is, de sokan a Colombus és annak hatékony eredményeiről beszélünk. Igen ám, de ez az anyag III. kategóriás azaz nem tudja átlag ember megvásárolni csak úgy a boltban. De nekünk nem is márka és típus kell hanem az hogy hatásos legyen ez pedig a hatóanyaga….

2,5 g/l floraszulam + 144 g/l fluroxipir-meptil + 80 g/l klopiralid

Ha rákerestek a Bofix garden névre hallgató kétszikű gyomirtóra akkor láthatjátok, hogy ugyanez a hatóanyag tartalma ennek a szernek is, viszont ez szabadon vásárolható.

        Hatásmechanizmus:

A készítményben lévő mindhárom hatóanyag felszívódó hatású. A floraszulám ALS gátló hatású. Hatására kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, nekrózis tapasztalható, a hajtás- és a gyökér-csúcs növekedése leáll. A gyomnövény teljes pusztulása 2-4 hét alatt következik be. A klopiralid és fluroxipir a hormonszerű tüneteket okoz. Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 1-2 héten belül elpusztulnak.

Totális gyomirtó

A legerősebb mindent visz – a füvet is, tehát csak akkor használjuk, ha tényleg nem akarunk semmi zöldet az udvaron. Füvesítés előtt célszerű használni néhány héttel vagy akár hónappal. Folyamatosan kezelni a területet majd lenyírni, felásni, rotálni, terep rendezni, új földet elteríteni – ezt szokták még utána öntözni, hogy a földben lévő magok amik felszín közelbe kerültek a terep rendezés miatt – kikeljen és majd ezeket is tudjuk totális-al gyomirtózni és majd ezután szoktunk vetni, de ez nem ököl szabály.

Totális gyomirtókból is rengeteg típus van, de a legtöbb esetben a Glifozát tartalmú szereket használjuk otthoni kertekben. Ezek is zöld felületen keresztül szívódnak fel és itt is tartsuk be a gyártói előírásokat – mint mindig. Azaz a fűmagokat nem bántják ezek sem, vetni is lehetne utána, de azért min. 1 napot tudjunk várni vele. 1-2 hét alatt ezek is kiírtanak „mindent” Fákat, bokrokat, virágokat célszerű azért elkerülni vagy letakarni a permetezés idejére és célszerű szélcsendes időben végezni ezt is mint minden permetezést.

Gyomirtós műtrágya

ICL – Landscaper Pro Weed Control 22:5:5+ 2,4D + Dicamba

Kettős hatásmechanizmusával kiemelkedően hatékony, mert a lombon át felszívódó gyomirtó 2,4 D hatóanyagon kívül csírázásgátló hatóanyagot is kijuttatunk, ezáltal a már meglévő és az ezután induló gyomokat is visszaszorítjuk és gátoljuk a fejlődésben, megerősödésben. Ez egy olyan különleges termék, ami műtrágyát is tartalmaz, így gyomlál és táplál is egyben, ezzel elősegíti a pázsiton a kipusztult gyomok után maradt kopasz foltok benövését, miközben erősíti is a gyepet. Ez nagyon fontos, hiszen csak a jól táplált gyep tudja felvenni a harcot a gyomokkal, mert a zárt, sűrű és egészséges gyepfelület nem hagy teret a gyomok visszatelepedéséhez.

        Használata: Fűnyírás után várunk 2-3 napot. Vizes vagy párás fűre fogjuk kiszórni a műtrágyát és a cél hogy a levélzeten rajta maradjon az apró szemű gyomirtós műtrágya –  egyenletesen a gyártó által javasolt mennyiségben. 20g / m2. Majd 2-3 napig így hagyjuk – a fűnek nem lesz baja, hogy rajta marad a levélzeten. Szórás utáni 3. napon mehet egy teljes öntözési ciklus – majd ha felszáradt akkor fűnyírás is. 1-2 hét de néhány gyom esetében akár 3 hét is lehet mire eltűnik a kertünkből.

Fontos, hogy ezen gyomirtós műtrágyába csírázás gátló is van azaz felülvetést ne tervezzünk, sem előtte sem utána pl. 2 hónapig, ha ezt választjuk.

Fiatal friss füvesítés első 6 hónapjában nem javasolt használni.

        Dikamba: Kiemelkedő hatékonyságú a kalászosok MCPA és 2, 4-D ellenálló gyomnövényei ellen (kamillafélék, galaj, keserűfűfélék). Emellett a hagyományos magról kelő kétszikűeket is kiválóan irtja (libatopfélék, disznóparéjfélék, parlagfű).

        További gyomok ami ellen hatásos : apró szulák, baracklevelű keserűfű, fehér libatop, fekete csucsor, henye disznóparéj, kamillafélék, karcsú disznóparéj, mezei acat, napraforgó-árvakelés, parlagfű, pokolvar libatop, ragadós galaj, repcsényretek, sövényszulák, szőrös disznóparéj, szuláklevelű, keserűfű, vadrepce, vidra keserűfű

Puma extra

Kiváló egyszikű gyomirtó amit szoktak szuper szelektívnek is hívni. Nagyon erős és hatékony vegyszer és pont e miatt I kategóriás szer – azaz csak növényorvosi vényre vásárolható.

A szerre érzékeny gyomok: ecsetpázsit, vadzab, muhar fajok, kanári köles, zöld pántlikafű, széltippan, ecsetpázsit, fénymag, muharfélék. Pont az utóbbi muhar ellen szokták a legtöbb esetben alkalmazni, de ennél is csak akkor hatásos a legjobban, ha még fiatal a növény.

 

A képeken a muhar és a másik nagy ellenség, köznevén tarack azaz csillagpázsit

Muhar: tavasszal támad, és még fiatal korában minél hamarabb fogjuk meg kézzel tőben és huzzuk ki. Idősebb korában is kijön így de sok földet is hoz magával emiatt hepe hupás marad a felszín -föld és felül vetés. Ha a fű vissza erősödik és sűrű lesz akkor nem tud teret kapni és újra elő jönni. Időigényes, de meg lehet szabadulni tőle. Télen ahogy jön hideg elfog tünni azaz kifagy.

Tarack: na ez már sokkal bonyolultabb – annyira, hogy sokan már fel is adták. Nem szabad kézzel húzni hiába látod, hogy szépen jön ki a fű közül, ahogy szakad egy helyen onnan újra gyökerezik és még több lesz… Ásóval, gereblyével vágni, kiszakítani mondanom sem kell – még rosszabb. Totális gyomírtás, de sokszor a terület felásása és még talaj csere is szükséges, hogy teljesen megszabadúljunk tőle. Gyökere 40-50cm mélyre is könnyedén eljut és az oldal irányú hajtásai pedig, méterekre is eljut.

Tipp: Totális gyomirtó (glifozát tartalom) – bekeverjük egy kis tálba – óvatosan felhúzzuk a fűből az oldal hajtásokat – alá terítünk valamit – rongy, fólia bármi, hogy a fűre ne cseppenjen a gyomírtó. Ecsettel pedig szépen lekezeljük a gyomnövényt. Egy próbát mindenképp megér – még mindig könnyebb mint egy talaj csere.

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz, vagy kérj egyéni tanácsot.