Műtrágya teszt 2021 – Feri 2

2018 március végi vetés Agro Largo Stadion sport fűmagkeverékkel a 150m2-es töltött kb10cm fekete föld talajon. (alatta sárga homok tenger) – teljes felülvetés Landscaper pro Supreme fűmaggal 2020 őszén. Automata öntözőrendszer Hunter MP rotátor szóró fejekkel.

Terv: Mivel robotfűnyíró nyírja ezt a területet, fontos, hogy egyenletes legyen a tápanyag ellátás és ez által a növekedése is a fűnek. Viszont a teszt kedvéért megosztottam a területet, ahol jobb oldalt egy gyorsabb Spring&summer 2 hónapos műtrágyával míg a bal oldalt egy 4-5 hónapos All Round 100%-os burkolt műtrágyával etetek.

Segítségemre egy elválasztó ragasztó szallag volt és egy fólia ami biztosította, hogy a műtrágyák ne keveredjnek a területen. 

Március 27: Landscaper Pro – Pre winter téli műtrágya jól dolgozott a télen, mert a többi kerttől eltérően én már a 3. fűnyírásnál jártam ezen a napon. Természetesen késes talajlazítás után jött a műtrágya szórás.

Bal oldalon: Landscaper Pro All Round 40g/m2 kb 30 m2-re 1,2 kg adagban.

Jobb oldalon Landscaper Pro Spring & Summer 30g / m2 kb 20 m2-re 0,6kg adagban. Handy green kézi szóró 4. fokozatán bejártam a területet és egyenletesen kiszórásra került a tápanyag. Majd kapott egy 40 perces öntözést zónánként.

Első benyomás:

Spring&summer : meglepően kicsik a golyók – nagyon kicsik- brutálisan szépen egyenletesen lehet szórni a területre – azért volt 1-2x, hogy a kis golyók beakadtak a ravasz által mozgatott kis ajtó „retesz” és a burkolat közé és így nem zárodott le az le mikor elengedtem a ravaszt. De ez csak pár pillanat.

All round: Közepesnél kisebb szemcse méret, nekem ez volt méretben legszimpatikusabb, de szórásra is talán ez volt a legjobb.  Kiszórása egyszerű és könnyű volt, nem akadtak be a golyók a kis reteszekbe. Mivel itt is többet kell szórni mint egy normál műtrágyból ezért javasolt a jobb állapotű füves udvarokban használni, mert több golyó lesz a földön – és ha nagyon ritka a fű akkor ez bizony sokáig látszódni fog. Egyáltalán nem porolt, könnyen használható volt.

Nagy reményeket fűzök ezen hosszú hatástartamú tápanyaghoz.

5.napon: Mindkét terület zöldebb lett. A piros vonal feletti rész a hosszabb hatástartamú All round (ami picit lassabb indulást ad hasonlóan zöld mint a gyorsabb Spring&Summer a piros vonal alatt. Ok: Valószinű a fű már az öntözés megkezdésének is nagyon tud örülni, de a következő napokban elkezdi felvenni a felszabaduló tápanyagokat.

 

Április 11: Szép egyenletes zöld az egész terület. A piros vonal feletti rész (azaz a bal oldali rész)  a 4-5 hónapos All Round, a piros vonal alatti rész a 2 hónapos Spring & Summer….. de különbség nincs. (a kerítésen van egy szürke ragasztó szalag is jelölésként, de több szögből is megnézve nincs különbség. Mindkettő szépen indított.

 

Április 25: Napfényben nem látszik az a minimális különbség amit a jobb oldali spring&summer ad – azaz minimálisan de sötétebb zöld a fű azaz nitrogén tápanyag jobban dolgozik értelemszerűen mint a bal oldali 4-5 hónapos All round esetében. A kerítésen látszik egy szürke ragasztó szalag mint választó jelölés. Muszáj volt napfény nélkül fotózni mert csak így látszik. (fényképen meg még kevésbé mint élőben.)

 

Május 15: Spring & Summer ( 6-8 hetes) a jobb oldali területen van és halványan, de már látszik, hogy a végét járja. Még a választónál nincs éles különbség de összeségében már haloványabb ez a terület. Bal oldalt All round 4-5 hónapos egységesen zöld, csak az a fránya perje ne lenne benne 🙂

 

Július 11: Jobb oldali területen frissebb az ALL Round mert az első 6 hétben Spring & Summer ( 6-8 hetes) műtrágya volt. A kerítésen lévő szürke jelölésnél talán a második képen látszik, hogy picit sötétebb a fű, de lehet csak bele beszélem 🙂 – a lényeg hogy tényleg lassú a 4-5 hónapos műtrágya és nem kapkodja el a dolgokat. ui: Igen vannak kutya vizelet foltok, de azokat probáltam nem mutatni, hogy ne az befolyásolja a szemünket. Viszont gomba támadás nem volt, de még apró jeleket sem mutatott egyik Feri területen sem.

Okt 2: szept 10-én kapott finom rugós szellőztetést és ICL Maintenace műtrágyát aminek hatása látszik. Erősödőtt és növekedésnek indult – a terület sajnos vakond áldozata lett, de ettől függetlenül gyorsan regenerálódott.

Nov 3: Icl High K téli kiszórásának a napján szép egységes bár a vakond okozta foltok még látszódnak.

Dec 8: Icl High K téli kiszórása után 1 hónappal vagyunk a fű lassan, de növekedik és szép zölden tartja magát. A rendszeres műtrágya és jó idő nekünk és a fűnek kedvez.