Fűnyírás

A legfontosabb, hogy legyen rendszeres fűnyírás. A fű másik legnagyobb barátja az éles fűnyíró kés. Ha 2-3 naponta lenyírjuk a füvet akkor a fű erősödik, sűrűsödik egészségesebb lesz. A fentieket a gyomok pont nem szeretik ezért azok a rendszeres nyírás hatására ki kopnak, elgyengülnek és akár teljesen el is tünnek a területről.

A fűnyírás egyik alapszabálya, hogy a fűszálak teljes hosszának a felső max kb. 1/3 -át szabad egyszerre levágni. Ez az 1/3 -os szabály. Ha ezt nem tartjuk be akkor a fű levéltömegének nagyobb részét fogja egyszerre elveszíteni aminek hatására stresszes lesz (igen már a fű is tud ilyet ) – esetleg besárgul- elvékonyodik – megbetegedik – ki ritkul stb stb…  Ezért nincs a heti 1x fűnyíróknak szép tömött, sűrű pázsitjuk.

Ha esetleg a héten nekünk sem volt időnk nyírni, de már nagyon kellene akkor célszrű inkább feljebb állítani a fűnyírót és magasabbra vágni elsőre a füvet. Másnap pedig vissza állítani a szokásos magasságra. Így nem egyszerre vágjuk le a hosszúra hagyott füvet.

Nagyon fontos az éles kés, penge. Nagyon szépen jelzi a fűszálak vége … besárgul, rojtos, szálas lesz. Ez egy nyílt seb a fű számára ami miatt gyengül és könnyebben megbetegedhet. 

Nem utolsó sorban esztétikailag is csúnya, fakó, sárgás-szürke színe lesz a területnek. Van aki minden fűnyírás után élezi a kést, de elég ha havonta ellenőrizzük és ha úgy érezzük nem egyenletes a vágó felület és ha egy erősebb simításra nem tudná elvágni az ujjunkat (azaz tompának érezzük) akkor szedjük le és élezzük meg vagy kérjünk meg rá valakit…. (ujjunkra, egészségünkre vigyázzunk)

Ilyennek kell lenni a fűszál végének, ha szépen vág a fűnyíró.

Mikor a legidálisabb a fűnek a fűnyírás?

Nem nem a szomszédokat nézzük most meg a helyi rendeletket, hanem hogy mi a legjobb a fűnek. A reggeli önötözés vagy pára után a fűszálak víztartalma megemelkedik ami ideális a fűnyírásnak, de illik megvárni legalább, hogy a levelek ne legyenek vizesek. (ez az ideális időpont) Igen – igen csak ez valamikor délelőtt van – tehát a legtöbb esetben délután munkaután esünk neki a fűnek. Ha a fű jó állapotban van akkor sok mindent kibír – ezt is kifogja!

Vannak időszakok mikor 8-10 napig esik az eső mindennap és szinte nincs száraz fél óra, hogy nyírni lehessen. (Láttam már aki esőben füvet nyírt – a legnagyobb hátrány, hogy a fűnyírónak biztos nagy takarítás kell utána.) Figyelni kell az időjárást és az előrejelzést és eső előtt nyírni. Ha nem sikerül akkor jön a 2 lépcsős nyírási technika kezdve először a gép magasabb pozícióba állítással.

Az ideális fűnyírási magasság 4-5cm körül van! Tegyük a fűnyírót egyens felületre pl: betonra és mérjük meg a gép hasmagasságát és + még onnan kb. 0,5cm a kés – ez a távolság legyen 4-5cm. Ezt viszonlag könnyű tartani otthoni átlagos kertekben is és 6-7cm környékén történik a fűnyírás. Csak az első alkalmakkal fogsz mérőszallaggal járkálni a kertben utána már szemmel látni fogod mikor “nagy”.

Nyáron a nagy melegben kerüljük a napközbeni fűnyírást – inkább a reggeli pára száradás után vagy a naplemente utáni időszak az ideális. Viszont, ha csak vasárnap délben 35 fokban érünk rá füvet nyírni akkor előtte 1 órával kaphat egy kis frissítő rövid öntözést – van aki ilyenkor még nyírás után is ad neki egy keveset.

Nem – nem ég ki a fű a melegben való öntözéskor – neki is jól esik a frissítő meg majd utána annak is aki 35 fokban nyír füvet.

 

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz