Fű betegségek és gombaölő vegyszerek

leghasználatosabb típusai – felhasználása stb.

 

Amistar -t sokan használják együt más gombaölőkkel, de az utóbbi években sok megszűnt

 

Betiltanak sok gombaölőt 2021-ben

Ez az ABD a klasszikus gomba gyilkos koktél – és permetezes után beöntözéssel használjuk – azért hogy a hatóanyagok ne csak fent a levélzeten szívodjanak fel hanem lent a gyökérzeten és plussz a talajon is hasson. – megelőzésre is lehet fújni évente max 2-3 alkalom – majd cserélni vagy elhagyni eggyes anyagokat hogy ne legyen rezisztencia

 

Na lássuk a koktélokat
 
Amistar + Score
Amistar + Switch
Amistar + Topas

Amistar helyett lehet Mister is.

 

Adagolások mindig 100m2-re vonatkoznak és 10Liter vízben oldjuk majd permetezzük ki vagy locsoló kannában kihordjuk (inkább az előbbi )
Amistar / Mister 10ml
Switch 5ml
Topas 5ml
Score 2,5ml
Proplant 30g – Pl Palántadőlés ellen (Friss vetések védelmére főleg melegben)
Bumper 2-3ml (már megszűnt )
Ridomil Gold MZ 20g (már megszünt)
Dithane 20g (már megszünt)

 

+ mehet vasgálic ezzel együtt keverve 100gr / 10Liter / 100m2
(Megszünt a Bumper, Dithane és a Ridomil is)
ABD – Amistar – Bumper – Dithane
ABR – Amistar – Bumper – Ridomil
ASR – Amistar Switch Ridomil
ATR – Amistar Topas Ridomil
ADT – Amistar Dithane Topas
Ui : ezek vegyszerek – szélcsendes időben óvatosan használjuk – és folyamatosan nem szabad fujkálni mert a növény hozzászokik és nem fog használni (cserélgetni kell az összetevőket )
Persze nem mindig kell ilyen “koktél”
lehet ezeket külön külön is használni ha jó ba van azonosítva a fertőzés
Különböző gomba fajtákra más és más anyagok a jobbak de az már egy nagyobb lélegzet…..

 

 

Pázsit betegségek – kiegészítés és bővebb leírás

 

Gombás betegségek:
Természetes, hogy a talajban több gombafajta él, de ezek a gombák az egészséges pázsit esetén nem okoznak problémát, sőt szimbiózisban élnek velük. A gombás betegség megjelenése a pázsit ellenállóképességének gyengülését jelzi, azaz felborult az egyensúly a talajban. Ilyenkor a gyep sárgulása/barnulása illetve gyepfoltok kipusztulása jelentkezhet.

 

Néhány példa a gombás fertőzések kialakulására:
– tápanyagszegény talaj (pl. rossz tápelem összetétel)
– nem megfelelő öntözés (pl. túl- vagy alul öntözés)
– nem megfelelő ápolás (pl. rossz mulcsozó nyírás stb)
– sűrű magvetés
– időjárás (sok csapadék)

 

Mire a fertőzés jeleit a pázsiton észrevesszük (pl fűnyírás után), akkor a kezelés már csak megállítja a fertőzés terjedését, azonban az elhalt részeken már nem segít. A kihalt gyepfoltokat pótolni kell, amennyiben ez indokolt. Ezért a fertőzés megelőzésre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni és a megfelelő ápolási feladatokat érdemes elvégezni. Csak akkor használjunk vegyszert amennyiben a megelőző intézkedések nem jártak sikerrel. Továbbá a kezelés után a kiváltó okot is meg kell találni (pl tápanyag kijuttatás) és szükség esetén mielőbb intézkedni

 

Mi a teendő ha már fertőzött a terület?
Első körben azonosítani kell a gombás megbetegedést. Ez nem egyszerű feladat, hisz a fertőzésből adódó megbetegedések tünetei sok esetben hasonlítanak egymásra. Ezen az oldalon a leggyakoribbakat meg lehet találni angol nyelven (képekkel, leírással), továbbá a kezeléséhez ajánlott hatóanyagokat is:

 

Fontos, hogy a megfelelő szert használjuk az adott fertőzésre. Néhány szabadon beszerezhető gombaölő:
– Amistar, Proplan, Score, Switch

 

A szerek adagolásánál minden esetben vegyük figyelembe a gyártői előírást valamint az egészségügyi várakozási időt. Továbbá a kijuttatásukkor használjuk a megfelelő védőöltözet (gumikesztyű, gumicsizma, maszk, szemvédő stb.) Ha mindig csak egyfajta szert juttatunk ki, akkor előfordulhat, hogy a gomba idővel rezisztenssé válik az adott vegyszerrel szemben, ezért érdemes több, az adott betegség kezelésére alkalmas szert keresni/használni.

 

Hogyan juttassuk ki a gombaölőt?
A legfontosabb, hogy a megfelelő mennyiségű szert egyenletesen kell kijuttatni a területre. A kiválasztott gombaölőt – a típusától függően – vagy be kell öntözni vagy permetezni és a pázsit lombján kell hagyni (kontakt gombaölők). Lehet csak a fertőzésben érintett területet kezelni, de ha már egy helyen megjelent, akkor érdemes az egész területet kezelni, hisz a fűnyíróval végig vihettük az egész kerten. A kiválasztott kezelés során mindenképpen javasolt a fűnyíró vágóterét, pengéjét, fűgyűjtőjét és a kerekeit is lefújni/áttörölni a gombaölő szerrel, hogy a későbbiekben ne fertőzzük vissza a pázsitot.

 

Beöntözés
Amennyiben a szert a gyökérzónába kell juttatni, akkor én 2 módszert szoktam használni (terület nagyságától függően). Egy hordó vízbe keverem a szert és kannával egyenletesen kiöntözőm. Javasolt előtte sima vízzel néhány próbakört csinálni, hogy megtudjuk, hogy az adott sebességgel és kannával mekkora területet tudunk belocsolni (lehet kapni speciális kannára rakható adagolófejet is) A másik módszer annyiban változik, hogy a hordó és kanna helyett (háti) permetezőbe keverve juttatom ki a szert. Bármikor, akár rögtön fűnyírás után is elvégezhető. Mindkét esetben a kezelés előtt locsolok (kb 5 mm), majd utána is, hogy jól beöntöztem a gombaölőt..

 

Permetezés
A permetezővel kijutatott szert a lombon hagyjuk hatni. Minél nagyobb a gyep lombja, annál több gombaölő tud érvényesülni, ezért fűnyírás után 3-4 nappal érdemes permetezni. Ilyenkor sem előtte, sem utána nem szabad öntözni egy darabig. A hatékonyság növelhető, ha a keverékhez hozzáadunk egy kis tapadásfokozót is (pl Nonit, Silwet stb) és a permetezést mindkét irányba végezzük el. Mivel fontos a szer egyenletes kijuttatása, ezért az első alkalommal a kezelés előtti napokban érdemes sima vízzel próbafújást végezni.

 

Minden esetben szánjuk időt a kezelés során használt eszközök alapos átmosására, kiöblítésére.

 

 

 

Ha még kérdésed lenne, csatlakozz a Facebook csoporthoz